ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Στεμνίτσα | Εορτασμός της 199ης Επέτειού της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας (εικόνες)Εορτάστηκε στη Στεμνίτσα η 199η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020.

Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων.

Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του εορτασμού λόγο των μέτρων για τον "κορονοϊό" περιλάμβανε μόνο Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής και δοξολογία.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστει και ο κ. Ιωάννης Κατσίρης ο οποιος στον λογαριασμο του στο Facebook έγραψε:


Κυριακή 14 Ιουνίου 2020_Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία_Στεμνίτσα ΑρκαδίαςΗ πρώτη Διοίκηση των Επαναστατημένων Ελλήνων, συγκροτήθηκε στην Ιερά Μονή Καλτεζών της Αρκαδίας στις 26 Μαΐου 1821, με την παρουσία 40 προκρίτων, οι οποίοι συνέταξαν και την καταστατική πράξη «Πατρίς», το πρώτο δημόσιο έγγραφο του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας ορίστηκε η Στεμνίτσα, με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής να αποτελεί την προσωρινή έδρα διοίκησης του απελευθερωμένου ελληνικού κράτους.

Φωτογραφίες:  


« PREV
NEXT »