ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Στο τέλος θα σηκωθούν οι πέτρες και θα μας βαράνε! | Αξιοποίηση της αρχαίας Θέλπουσας στη Γορτυνία άμεσα


Στην αρχαία θέλπουσα θα συναντήσει κάνεις σήμερα τα ερείπια των επιβλητικών Ρωμαϊκών λουτρών. Η αρχαία Θέλπουσα κάλυπτε μία έκταση που εκτεινόταν από το εργοστάσιο της ΔΕΗ μέχρι και το Χρυσοχώρι. Η πόλη άκμασε τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. όταν και τη διαδέχθηκε η Βάναινα.

Η Θέλπουσα η Τέλφουσα η Θέλφουσα ήταν αρχαία πόλη κράτος των Αζάνων της Αρκαδίας. Χτισμένη στην αριστερή όχθη του Λάδωνα συνόρευε με τον Κλείτορα και την Ψωφίδα. Η κόρη του Λάδωνα, Θέλπουσα ήταν Νύμφη από την οποία πήρε η περιοχή το όνομά της.
Στον ιστορικό αυτό χώρο υπήρχαν τα ιερά της Ελευσίνιας Δήμητρας όπου βρίσκονταν λίθινα αγάλματα της θεάς και της κόρης καθώς και του Διόνυσου, του Ογκίου άρχοντα της Θέλπουσας και γιου του Απόλλωνα, ναός του Απόλλωνα, του Ασκληπιού παιδός και το ιερό των 12 θεών.

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρεται στην Θέλπουσα η οποία στους χρόνους του είχε μερικώς εγκαταλειφθεί. Το έτος 352 π.χ. οι κάτοικοι της πόλης απέκρουσαν επίθεση των Λακεδαιμονίων και κατάφεραν να τους εκδιώξουν. Η αρχαία πόλη ήταν μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και έκοβε τα δικά της νομίσματα τα οποία έφεραν παραστάσεις της Δήμητρας και του γιου της Αρίωνα.

Σήμερα η θέση της αρχαίας πόλης έχει εντοπιστεί και έχει αποδειχθεί από επιγραφές που έχουν βρεθεί. Βρίσκεται στα σύνορα των νόμων Αρκαδίας, Αχαΐας και κοντά στα Γορτυνιακα χώρια Βυζίκι, Σπαθάρη και Τρόπαια.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον κ. Δημήτρη Βεργέτη, που διατηρεί κατάστημα παραδοσιακών χειροποίητων δημιουργιών στη Βυτίνα (Ο Τσολιάς) που σε βόλτα που πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή σήμερα εντόπισε ερείπια της αρχαίας πόλης τα οποία λόγω καιρικών συνθηκών έχουν εκτεθεί ακόμη περισσότερο στην επιφάνεια.

Η αξιοποίηση της Αρχαίας Θέλπουσας στη Βάναινα χρήζει άμεσης εξέτασης και ενεργειών προκειμένου να διαφυλαχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.« PREV
NEXT »