ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Μεγάλη Τρίτη | Τι γιορτάζουμε | Ιερή Ακολουθία από τον Ι.Ν. Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην προνοητικότητα και την εγρήγορση

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας. Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. 

Δείτε από τη ζωντανή μετάδοση τη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία | Μεγάλη ΤρίτηΔείτε από τη ζωντανή μετάδοση την Ακολουθία του Νυμφίου | Μεγάλη ΤρίτηΜπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, Αθηνών παρακάτω. Στο ναό αυτό υπάρχει ο θαυματουργός Τίμιος Σταυρός με τον οποίο ο πάτερ Δημήτρης θαυματουργεί καθημερινά. Πλήθος κόσμου από όλες τις γωνιές της γης καταφθάνει για να λάβει την ευλογία του Σταυρού και να βιώσει ο καθένας το προσωπικό του θαύμα.

Στη δυτική πλευρά του Λυκαβηττού υπάρχει ένα εκκλησάκι, άγνωστο στο ευρύ κοινό, που αν δεν υπήρχε η θέα σε όλη την Αθήνα, θα έκανε όποιον βρισκόταν στην αυλή της να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι. Ο λόγος για τους Αγιους Ισίδωρους.

Οι Aγιοι Ισίδωροι είναι ένα μικρό εκκλησάκι μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, κολλημένο ακριβώς επάνω στον κομμένο βράχο, με ξύλινη στέγη που καταστράφηκε από πυρκαϊά το 1930 και κτίστηκε ξανά εκ βάθρων ένα χρόνο αργότερα. Τα όρια ωστόσο του κτίσματος και του σπηλαίου είναι σε πολλά σημεία δυσδιάκριτα, αφού φαίνεται λες και ο βράχος έχει «καταπιεί» ένα μέρος της εκκλησίας. Εκτός από το ιερό, οι τοίχοι της εκκλησίας δεν είναι διακοσμημένοι με εικόνες και φαίνεται πως η λιτότητα στην εσωτερική κατασκευή ήταν πάντα το ζητούμενο.

Η καταπράσινη αυλή του σε συνδυασμό με την τοποθεσία κάνει όποιον βρίσκεται εκεί να νομίζει ότι βρίσκεται σε κάποιο χωριουδάκι στην επαρχία.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Ιερό Ναό στην επίσημη σελίδα του:


« PREV
NEXT »