ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Βυτίνα| Φουστανέλα και παράδοση στη καρδιά του Μαινάλου| Ο ''τσολιάς'' της ΒυτίναςΒυτίνα, ένας τόπος μαγικός, για πολλούς το ''Στολίδι του Μαινάλου''. Φτάνω στο χωριό και νιώθω απέραντη γαλήνη, ο τόπος αυτός αποπνέει σιγουριά, εμπιστοσύνη, αίσθημα θαλπωρής και ασφάλειας. Περνάω από τον πασίγνωστο ''Δρόμο της Αγάπης'' ανάμεσα σε αυτά τα ψηλά και εντυπωσιακά δέντρα που στέκουν αιώνες όρθια και στολίζουν το υπέροχο αυτό χωριό.

Ο χαλαρός περίπατος μου, με φέρνει στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου μου κάνει εντύπωση η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα. Σαββατοκύριακο και το χωριό είναι γεμάτο από κόσμο που ψάχνει να βρει ηρεμία καθώς θέλει απεγνωσμένα να φύγει μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς των μεγάλων πόλεων. Το βλέμμα μου δεν βρίσκει σημείο να σταθεί. Οι ομορφιές είναι τόσες πολλές που πραγματικά νιώθω να χάνομαι ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια, τα γραφικά δρομάκια αλλά και τον κόσμο που σουλατσάρει πάνω κάτω χαρούμενος, χαλαρός. Τόση ζωντάνια, ποιος το περίμενε!!

Ένα χωριό ζωντανό, ένα χωριό που κινείται, ένα χωριό που μάλλον δεν κοιμάται ποτέ! Και εκεί κάπου ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς και τους θρύλους, κάπου ανάμεσα στα δέντρα και τα βουνά, την ονειρική μα και συνάμα άγρια αρκαδική φύση να με περιβάλλει, βλέπω μπροστά μου έναν τσολιά! Ναι καλά διαβάσατε, έναν τσολιά στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Συναντώ τον Δημήτρη Βεργέτη, έναν άνθρωπο διαφορετικό, έναν άνθρωπο αντισυμβατικό αλλά παράλληλα τόσο σύγχρονο. Τον βλέπω να στέκει αγέρωχος έξω από το κατάστημά του και να φορά την παραδοσιακή φορεσιά του, που τόσο πολύ αγαπά. Τον πλησιάζω διστακτικά. Δεν είμαι σίγουρη για το πώς πρέπει να τον προσεγγίσω και να του μιλήσω. Με βλέπει και μου χαμογελά. Τότε λοιπόν μου δίνει το έναυσμα να τον πλησιάσω και να τον ρωτήσω για την απόφαση του να αφήσει πίσω του τα καθημερινά του ρούχα και να βάλει τη φουστανέλα.

Ο Δημήτρης Βεργέτης έχει καταγωγή από το Σπάθαρι Γορτυνίας. Πριν λίγα χρόνια έφυγε με την οικογένειά του για τη Βυτίνα όπου νοίκιασαν σπίτι και μαγαζί. Μαζί με τη σύζυγό του φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα τα οποία τα προωθούν στην αγορά.

Ο ίδιος εξομολογείται πως είχε στο μυαλό του να στήσει κάτι παραδοσιακό, κάτι διαφορετικό και η ερήμωση των χωριών ήταν αυτό που τον έκανε να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να φύγει από το χωριό του. Το κατάστημα του έχει υπέροχες χειροποίητες κατασκευές, διαφορετικές από τα συνηθισμένα. Εικόνες Αγίων πάνω σε φλούδες από έλατα, ξύλινα ρολόγια φτιαγμένα από ξύλο ελιάς, κηροπήγια, φωτιστικά και τασάκια.

Οι παραδοσιακές χειροποίητες δημιουργίες του:
''Η φορεσιά μου είναι χειροποίητη και έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τη φορεσιά που φορούσε ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος, ήρωας της Ελληνικής επανάστασης''.


Το γιατί μου το άφησε για το τέλος...Μεγάλωσα στην Αθήνα. Μόλις κατέβαινα στο χωριό μου περνούσα από το Λευκοχώρι όπου εκεί έβλεπα κάθε φορά έναν τσολιά, ο οποίος έφτιαχνε χειροποίητες δημιουργίες από ξύλο. Τον θαύμαζα τόσο πολύ...Τον ρωτάω γιατί τσολιάς... μου απαντά ξεκάθαρα με τα μάτια του να λάμπουν, αγαπώ την παράδοση, τον τόπο μου και την λαογραφία.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι το κατάστημα του ήταν η οικία του Νικόλαου Ταμπακοπούλου. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε την απόφαση να το ονομάσει '' Ο Τσολιάς''.

Αποχαιρετώ τον Δημήτρη και φεύγω από το μαγαζί του έχοντας στα χέρια μου μία από τις εξαιρετικές χειροποίητες δημιουργίες του. Η αίσθηση που αφήνει το ξύλο στα χέρια μου μου θυμίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αισθάνομαι υπερήφανη που κατάγομαι από την Αρκαδία.


Αρκαδία, μία λέξη... χίλιες σκέψεις... Et in Arcadia ego.. Αναπολώ το πίνακα του Νικολά Πουσέν.. Et in Arcadia Ego και εγώ... που αποχωρώ από τη Βυτίνα, έχοντας στο μυαλό μου έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με την αγάπη του και την επιμονή του, έφτιαξε κάτι όμορφο και ξεχωριστό, κάτι πρωτοποριακό στον τόπο του, που τραβάει τα βλέμματα όλων των επισκεπτών και συγκινεί ακόμη και τον πιο δύσπιστο.


Άλλωστε η φήμη του ''Τσολιά'' αλλά και οι φωτογραφίες του, ταξιδεύουν σ' όλη την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι που τον έχουν επισκεφθεί. Ανάμεσα σ' αυτούς, η Τόνια Σωτηροπούλου και ο Γιώργος Λιάγκας. Πρόσφατα μάλιστα τον είδαμε και στις πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις όπου μίλησε για την απόφαση του να ντυθεί τσολιάς και να ανοίξει κατάστημα στο πανέμορφο χωριό της Βυτίνας.


Δείτε το βίντεο παρακάτω:


Λίγα πράγματα για τον Νικόλαο Ταμπακόπουλο:
Ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος είχε καταγωγή από την Βυτίνα. Υπηρέτησε ως πολιτικός αλλά και στρατιωτικός. Ήταν μέλος της εφορείας των Τρικόρφων επί της προεδρείας του Κανέλλου Δεληγιάννη. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή του στη μάχη των Δερβενακίων κατά του Δράμαλη. Στη μάχη των Τρικόρφων έχασε τη ζωή του.
Ρεπορτάζ | Επιμέλεια Κειμένου: Ειρήνη Κρατημένου
« PREV
NEXT »