ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Γιατί οι μάσκες και τα γάντια δεν μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό


Σύμφωνα με τους ειδικούς  τόσο οι μάσκες όσο και τα γάντια ως μέτρο προφύλαξης απέναντι στον κορωνοϊού είναι αναποτελεσματικά και περιττά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, αντιθέτως μπορεί ακόμη να εξαπλώνουν ταχύτερα τις λοιμώξεις.

Οι συμβουλές για την αναχαίτιση της επιδημίας είναι να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και κρατάτε τις αποστάσεις από τους άλλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι είναι σκόπιμο να φοράτε προστατευτική μάσκα αν υποψιάζεστε ότι είστε μολυσμένοι και βέβαια η συμβουλή είναι να μείνετε σπίτι.

Ο Mike, Ryan, διευθυντής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δήλωσε: 
Υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο μια μάσκα μπορεί να σας προστατεύσει και το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να πλένει τα χέρια του κρατώντας τα μακριά από το πρόσωπο, τηρώντας πολύ ακριβή υγιεινή.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παγκοσμίως θα χρειαστούν τουλάχιστον 89 εκατομμύρια μάσκες κάθε μήνα για τη νόσο COVID-19. Υπάρχουν ήδη ελλείψεις για τους ιατρικούς επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Αλλά το μήνυμα σχετικά με τις μάσκες δεν έχει γίνει αποδεκτό από το κοινό. «Είμαι έκπληκτος που βλέπω από το παράθυρο στο υπουργείο μου πολλούς ανθρώπους στο δρόμο που φορούν μάσκες όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran.

«Οι άνθρωποι αναπροσαρμόζουν πάντα τις μάσκες τους και αυτό έχει τη δυνατότητα να τους μολύνει», δήλωσε ο επικεφαλής της υγείας της Γαλλίας, Jerome Salomon.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μάσκες μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους που τις φορούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Τα γάντια, επίσης, δεν αυξάνουν σημαντικά την προστασία. 

Η Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins ανέφερε χαρακτηριστικά: 
Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, τα γάντια δεν θα εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό.

Μια μελέτη του 2015 στο αμερικανικό περιοδικό Infection Control μόλυνσης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 20 φορές την ώρα.

«Τα γάντια δεν αποτελούν υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών σας», δήλωσε η Adalja, προσθέτοντας ότι τα χειρουργικά γάντια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρικό περιβάλλον.

www.zougla.gr
« PREV
NEXT »