ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Διαδραστικό σεμινάριο «Δεν πετάμε τίποτα: Η ανακύκλωση στην τεχνογνωσία της επιβίωσης» στην Τρίπολη
Διαδραστικό σεμινάριο «Δεν πετάμε τίποτα: Η ανακύκλωση στην τεχνογνωσία της επιβίωσης» θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη την Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 18:00 στο καφέ «Σενιόρ» 
Η είσοδος στα σεμινάρια είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω:

Μπορούν οι Αρκάδες πρόγονοί μας να μας βοηθήσουν: Να επιμηκύνουμε τη ζωή των αντικειμένων και αγαθών; Να σεβόμαστε το περιβάλλον; Να κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά μακριά από τους σκουπιδότοπους; Γιατί αυτοί δεν πετούσαν τίποτα. Σε καιρούς πολέμους, αλλά και σε καιρούς ειρήνης.

Οι γυναίκες επινοούσαν ένα σωρό τρόπους και τεχνικές για να μην αδειάζει το οικογενειακό πορτοφόλι. Από τα οικόσιτα ζώα δεν περίσσευε τίποτα, φτερά, δέρμα, γούνα, κρέας, κόκκαλα. Από την βραστή κότα, στο πιλάφι, στα χόρτα, στη διατήρηση με διάφορες μεθόδους, των οσπρίων, του ψωμιού , του κρέατος, των λαχανικών (τουρσιά, παστά). Το φουστάνι, γινόταν πανί κουζίνας, κουρελού κι όταν δεν φθειρόταν, με τον πρώτο θάνατο το έβαφαν μαύρο. Τα τσόφλια των αυγών, η στάχτη από την ξυλόσομπα, η κοπριά, για τον κήπο.

Οι άνδρες προσέφεραν στην «οικιακή οικονομία». Πολύτιμο υλικό το χαρτί, οι εφημερίδες για τη μόνωση, για τη διατήρηση των σπόρων, για το ψήσιμο του κρέατος. Ντενεκέδες, ντενεκεδάκια, μπουκάλια, γυαλιά, κομμάτια από σιδερικά, αλυσίδες, όλα φυλάγονταν. Λαμαρίνες, λάστιχα, σαμπρέλες, τροχοί ποδηλάτου, ξύλα.

Ιδού ο λόγος που ο περιβάλλων χώρος του αγροτόσπιτου –με όλη αυτή τη συσσώρευση ετερόκλητων αντικειμένων– δεν μπορεί να μοιάσει με αυτούς τους «τακτοποιημένους» στολισμένους με νανάκια και χιονάτες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η γη λιγοστή, τα αγαθά σε έλλειψη, και οι άνθρωποι προνοητικοί.

Σας περιμένουμε όλους τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 18:00 στο καφέ «Σενιόρ» στην Τρίπολη να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω.

Η είσοδος στα σεμινάρια είναι ελεύθερη. Φέρτε μαζί σας ένα αντικείμενο σχετικό με τη συζήτηση ή ακόμα και μια συνταγή για την αξιοποίηση των περισσευμάτων του τραπεζιού.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα σεμινάρια χρειαστείτε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ζιζή Σαλίμπα (6972 023.223), Εύα Γαλανιάδη (6947 940.155).
« PREV
NEXT »