ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Νέες προκλήσεις Ερντογάν για τους πρόσφυγες και μετανάστες στον ΈβροΗ Τουρκία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει προς το παρόν τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από της Βρυξέλλες και κάλεσε και πάλι την Ελλάδα να ανοίξει τα δικά της σύνορα, για να περάσουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Οι προκλητικές δηλώσεις όμως του Τούρκου Προέδρου, δεν έμειναν εδώ. Αναφερόμενος στις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τη στάση τους, όσον αφορά το ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Άγκυρα αμυντικά συστήματα Patriot και πρόσθεσε, πως η Ουάσινγκτον πλέον δεν ζητά από την Τουρκία να μην αγοράσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, αλλά να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, ότι Τουρκία και ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση, μετά την αγορά τον περασμένο χρόνο από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, τα οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και θα θέσουν σε κίνδυνο τα «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά αεροπλάνα F-35 των ΗΠΑ, στην κατασκευή των οποίων συμμετείχε η Τουρκία και τα οποία είχε προγραμματιστεί να παραλάβει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ακόμα, πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και S-400 και Patriot. Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας φέτος, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει συστήματα Patriot στα σύνορά της με τη Συρία για λόγους προστασίας. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει, ότι είναι πρόθυμη να παράσχει πολεμοφόδια στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ιντλίμπ και πως αξιολογεί το αίτημα της Τουρκίας για συστήματα Patriot «μέσα στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».

Κάναμε την ακόλουθη προσφορά στις Ηνωμένες για τα Patriot: "Αν είναι να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς"», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες. «Άμβλυναν (τη στάση τους) σημαντικά και σ' αυτό το θέμα των S-400. Βρίσκονται σήμερα στο σημείο "υποσχεθείτε μας ότι δεν θα καταστήσετε λειτουργικούς τους S-400"


Συνεκμετάλλευση με τη Ρωσία των κοιτασμάτων της Συρίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκρυψε και τις βλέψεις του, να πατήσει πόδι στις ενεργειακές πηγές της Συρίας, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διαχειριστούν από κοινού τις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, αντί για τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις, οι οποίες τις ελέγχουν τώρα.

Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν, ότι αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευαστικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε, ότι ο Πούτιν αξιολογεί την προσφορά, την οποία του έκανε στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και πρόσθεσε, πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αντί να επωφελούνται οι τρομοκράτες εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τη Συρία από τα έσοδα (των κοιτασμάτων πετρελαίου). Αυτό θα δείξει επίσης, ποιος νοιάζεται να προστατέψει την ενότητα της Συρίας και ποιος να την αρπάξει», είπε ο Ερντογάν, οι ενέργειες του οποίου δείχνουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο άρπαγας στην περιοχή.

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ βρίσκεται νότια μιας συνοριακής ζώνης βάθους 30 χλμ. που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα τον Οκτώβριο από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία σύμφωνα με την Τουρκία, είναι τρομοκρατική οργάνωση, που απειλεί την ασφάλειά της. Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακή ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών πετρελαιοφόρων περιοχών της Συρίας.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουάσινγκτον, ότι προσπαθεί να διαχωρίσει τις περιοχές της ανατολικής Συρίας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα παράνομο πρόπλασμα κράτους εκεί. Πέρσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, λέγοντας πως οι εναπομείνασες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία.

Ο Τραμπ δήλωσε τον Οκτώβριο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να μπορούν να πάρουν λίγο (πετρέλαιο)» και πρόσθεσε: «Αυτό που σκοπεύω ίσως να κάνω, είναι να κάνω μια συμφωνία με μια ExxonMobil ή κάποια από τις μεγάλες εταιρίες μας, να πάει εκεί και να το κάνει σωστά».


« PREV
NEXT »