ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιοΚατατέθηκε και επισήμως στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επιδίδεται τον τελευταίο καιρό σε ένα αγώνα προκειμένου να πείσει για τις θετικές προβλέψεις του για νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητά του.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του νέου Ασφαλιστικού, αναδεικνύοντας τις 19 θετικές αλλαγές για τους εργαζόμενους, ενώ τόνισε τη σημασία της ειδικής αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το Ασφαλιστικό και βεβαιώνει τη βιωσιμότητά του έως το 2070.

Ωστόσο, ο κόσμος της εργασίας δεν φαίνεται να πείθεται και καλεί σε πανελλαδική απεργία την Τρίτη.Βασικές προβλέψεις

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», και έρχεται να καλύψει και τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την κρίση του για την αντισυνταγματικότητα κάποιων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου, για την ισορροπία του συστήματος και τον οργανωτικό και λειτουργικό του εξορθολογισμό, κρίνεται αναγκαία η ένταξη των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, στο ενιαίο αυτό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως ιδιαίτερης κατηγορίας ασφαλισμένων.

Σημειώνεται επίσης πως «σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεπάγεται ένα ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο τις βασικές συνιστώσες αποτελούν η κατανομή ανάμεσα στη συλλογική και ατομική ευθύνη, η ελευθερία, η ευελιξία, η ανταποδοτικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη».
« PREV
NEXT »