ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Arcadian Screenings: Ας ρίξουμε μια ματιά στις προβολές της Παρασκευής


Το ραντεβού με το 5ο Arcadian Screenings - Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ συνεχίζεται το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου -όπου αποτελεί και την μέρα έναρξης του- στην απογευματινή ζώνη με μια σειρά ταινιών κοινωνικού περιεχομένου και όχι μόνο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις προβολές:

17:30 - Κοιτώντας από την αναπηρική καρέκλα (82'), Oυκρανία

Μια ιδιαίτερη ταινία που αναφέρεται στα '''Ατομα με αναπηρία''.  Η ταινία καθρεφτίζει τη ματιά στον πολιτισμό ενός ανθρώπου που είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα, του Mykola Podrezan. Μέσα από τα μάτια του οι θεατές ζουν την εμπειρία (μη) πρόσβασης των αναπήρων στα πολιτιστικά μνημεία της Ουκρανίας.

Σκηνοθεσία: Oleh Pavliuchenkov
19:00 - Ο δρόμος των 100 ημερών (30'), ΗΠΑ

Βασικό έργο αναπτυξιακής υποδομής στην περιοχή της Επαρχίας Κυνουρίας είναι ο δρόμος Λεωνιδίου - Κοσμά - Σκάλας Λακωνίας, με ιστορία 70 και πλέον χρόνων. Για το δρόμο αυτό οι ξενιτεμένοι Κοσμίτες στις ΗΠΑ, στα 1920 κατάθεσαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 100.000 δολάρια για λογαριασμό του Δημοσίου κι οι ντόπιοι 120.000 δραχμές ως συμβολή τους στη διάνοιξή του. Έτσι, με διάταγμα που υπόγραψε ο Αρκάς πολιτικός Αλέξανδρος Παπαναστασίου το 1920, ως Υπουργός Συγκοινωνιών, εγκρίθηκε από το Κράτος η κατασκευή του ως εθνικού δρόμου Λεωνιδίου - Κοσμά - Σπάρτης.

Χωρίς μεγάλη βοήθεια στην αρχή κι' αργότερα με μικρή βοήθεια του κράτους, μα με πίστη ακατάβλητη στην πρόοδο του χωριού τους, δούλευαν νύχτα και μέρα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, για την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου. Έτσι, σε 100 μέρες, την 1η Ιουλίου 1951, ημέρα γιορτής των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων του Κοσμά, έφεραν το αυτοκίνητο για πρώτη φορά στον Κοσμά. Γι' αυτό, ο δρόμος αυτός ονομάστηκε "Δρόμος των 100 ημερών", και αποτελεί τμήμα του δρόμου Λεωνιδίου - Κοσμά - Σκάλας.

Η προσπάθεια αυτή των Κοσμιτών ήταν πράγματι αξιοθαύμαστη, γιατί ύστερα από τις κακουχίες του πολέμου 1940 - 1944, την πυρπόληση του χωριού από τους φασίστες κατακτητές, κατόρθωσαν να ετοιμάσουν μόνοι τους αυτό το τόσο χρήσιμο για την πρόοδο του χωριού τους έργο.

Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Συρακουσσών19:30 -  Ένα μπαλόνι για τον Αλλάχ (58'),Nefise Özkal Lorentzen, Νορβηγία 

Ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ.

Όταν η Nefise ήταν μικρή, συνήθιζε να στέλνει μπαλόνια με γράμματα στον Αλλάχ. Τώρα αποφάσισε να στείλει ένα νέο μπαλόνι, αυτή τη φορά για να αμφισβητήσει τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ.

Ακολουθώντας τα βήματα της Σούφι γιαγιάς της, ξεκινά μια εκστρατεία να ανακαλύψει την ουσία του Ισλάμ. Η ταινία συνθέτει το ταξίδι της αυτό με τον κόσμο των ονείρων της. Μια εξερεύνηση που μας οδηγεί στο Καϊρο, την Κωνσταντινούπολη και το Όσλο και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Αιγύπτια φεμινίστρια Nawal El Saadawi, τον 90χρονο συγγραφέα Gamal Al-Banna, αλλά και έναν νεαρό εξτρεμιστή .

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή, ενός ιδεολογικού, αλλά και συναισθηματικού λαβύρινθου, της γεννιέται η σκέψη ότι ίσως το Ισλάμ δεν είναι η μόνη αιτία του προβλήματος – ότι ίσως υπάρχει μια σχέση μεταξύ των τριών Αβρααμικών θρησκειών και της καταπίεσης που βιώνει η γυναίκα ακόμη και στις μέρες μας.

Σκηνοθεσία: Nefise Özkal Lorentzen20:50 Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε (90')

Το καλοκαίρι του 1992, δυο διάσημοι αγιογράφοι (και αστρονόμοι) καταφθάνουν από την Αθήνα σ` ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, για ν`αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες τοιχογραφίες σε βυζαντινό εξωκλήσι του δέκατου πέμπτου αιώνα. Η άφιξή τους κατακλύζει με νέα ζωή την ξεχασμένη εκκλησία, αλλά η ταινία αναγκάζεται να παρακολουθεί την...μη επιτέλεση του έργου έως και τον ερχομό του χειμώνα, οπότε και οι δυο διάσημοι αγιογράφοι (και αστρονόμοι) κατεβαίνουν προς τη θάλασσα για να ξεχειμωνιάσουν...  

Σενάριο - σκηνοθεσία: Βακαλόπουλος Χρήστος, Τσιώλης Σταύρος

Βραβεία – Διακρίσεις: Βραβείο σκηνοθεσίας – Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (33ο), Βραβεία σεναρίου – Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (33ο). Κρατικό βραβείο ποιότητας ΥΠΠΟ – Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
« PREV
NEXT »