ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Απαντήσεις για τα αδέσποτα και το πρόγραμμα στειρώσεων «save a greek stray» από τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης Γιώργο Λαγό


Ενημερωτική συνέντευξη έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Γ.Λαγός σχετικά με το πρόγραμμα στειρώσεων που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τη φιλοζωική – μη κερδοσκοπική οργάνωση «save a greek stray» αλλά και γενικότερα για τα σχέδια του Δήμου όσον αφορά τα αδέσποτα.


Όπως ανέφερε ο κ. Λαγός στο πλαίσιο της δράσης έγιναν εμβολιασμοί, στειρώσεις και ηλεκτρονική σήμανση 164 αδέσποτων σκυλιών στην Τρίπολη ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περίπου 2.500 μαθητών του Δήμου. Ο κ. Λαγός τόνισε ότι τα ζώα που εμβολιάστηκαν και στειρώθηκαν ήταν όλα αδέσποτα, αντίθετα με ό,τι ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και τα στοιχεία τσιπαρίσματος έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα ηλεκτρονικά αρχεία του Υπουργείου, μια διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 του μήνα και έτσι θα μπορεί ο καθένας να ελέγξει τα ζώα που στειρώθηκαν.


Στη συνέχεια ο κ. Λαγός απάντησε σε ό,τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης όπου υπήρχαν ενστάσεις και «ακούστηκαν λόγια που δεν έπρεπε να ακουστούν» όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην θέση του κ. Σμυρνιώτη ότι η δράση θα στοιχήσει πολύ, ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι δεν στοίχησε τίποτα και ουσιαστικά ήταν ένα δώρο προς όλους του δημότες από την παράταξή του με τη βοήθεια της οργάνωσης «save a greek stray». Το μόνο κόστος ήταν 1200€ για συρματοπλέγματα το οποίο έτσι και αλλιώς χρειαζόταν το ενδιαίτημα όπου πραγματοποιήθηκε η δράση. Όπως τόνισε ο κ. Λαγός λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης για μία συνεργασία (και όχι σύμβαση) με τη Φιλοζωική Τρίπολης πέρα από τις 31/12/2019, δεν μπορεί μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός να γίνει άλλη στείρωση ούτε και έλεγχος κάποιου ζώου.

Ο κ. Λαγός είπε ότι η δράση προχώρησε παρά τις ενστάσεις και τις προσφυγές της παράταξης του κ. Παυλή που προσπάθησε να την αποτρέψει, ενώ στις ερωτήσεις του κ. Τσιαμούλου και του κ. Βόσνου για το αν τα ζώα ήταν όντως αδέσποτα τόνισε ότι η δράση έγινε από μία οργάνωση σε συνεργασία με τη Φιλοζωική οι οποίοι προχώρησαν σε στείρωση αλλά και ηλεκτρονική σήμανση συγκεκριμένων αδέσποτων ζώων. Η νέα Δημοτική Αρχή ανέφερε ο κ. Λαγός προχώρησε σε περίπου 190 στειρώσεις σε σχέση με τις 40 στειρώσεις της προηγούμενης αρχής το 2019.


Ο κ. Αντιδήμαρχος είπε ότι υπάρχει σχέδιο, σε συνεργασία και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, να γίνει στείρωση όσο γίνεται περισσότερων θηλυκών σκύλων για να μην αναπαραχθούν το 2020 και έτσι το 2021 να προχωρήσουν στην στείρωση όλων των σκύλων. Στη συνέχεια ο κ. Λαγός τόνισε ότι ο Δήμος εφαρμόζει τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, δηλαδή τη συλλογή του ζώου, τη στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση και την επανατοποθέτησή του εκεί όπου μαζεύτηκε (εκτός από σχολεία, νοσοκομεία). Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο γιατί θα είναι παράνομο και ότι για κάποιο ζώο που πιθανόν θεωρείται επικίνδυνο υπάρχει τριμελής επιτροπή επιστημόνων που παρακολουθεί, ελέγχει το ζώο και αποφασίζει ανάλογα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος ούτε επιτρέπεται ούτε και θέλει να γίνεται ευθανασία αδέσποτων ζώων.


Κλείνοντας ο κ. Λαγός είπε ότι με ένα πρόγραμμα σε 2-3 χρόνια θα έχουν στειρωθεί όλα τα ζώα σε συνεργασία με τη Φιλοζωική και εφαρμόζοντας το νόμο να βοηθήσουμε αυτές τις υπάρξεις, τα ζώα, να επιβιώσουν.


ΠΟΛΥΜΕΣΑ

« PREV
NEXT »