ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Κατώτατος μισθός: Aύξηση στα σκαριά και τι προβλέπει η κυβέρνηση για το τελικό ποσό
Η κυβέρνηση έχει στόχο το 2022 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 703 ευρώ, ενώ έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 αναμένεται να αρχίσει η διαβούλευση για την αύξηση του σε πρώτη φάση.


Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει αύξηση από 26 έως 32 ευρώ και τη διαμόρφωσή του στα 676 ή 682 ευρώ, δηλαδή θα είναι αύξηση της τάξης του 4%-5%.

Από την πιθανή αύξηση, θα επηρεαστούν περισσότεροι από 500.000 μισθωτοί, που είτε εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ με πλήρη απασχόληση, είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν ως μισθό κάτω από 500 ευρώ και εξαρτώνται ευθεώς από το ύψος του κατώτατου.

Τι θα γίνει το 2020 με κατώτατο μισθό:

Στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ.

Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες έως την 31η Μαρτίου.

Τι θα συμβεί με τις τριετίες:

Eντός του πρώτου τετραμήνου του 2020, πρόκειται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δικαστές επί της ουσίας θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.
« PREV
NEXT »