ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 "ναι"
Σε κλίμα ''εθνικής ενότητας'' συνεδρίασε και ψήφισε λίγο πριν τις 11 η Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας για την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας.
Η φανερή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, αναδεικνύοντας την κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρο της Δημοκρατίας. 


Στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνολικά, ψήφισαν την κα. Αικατερινή Σακελλαροπούλου 261 βουλευτές από το σύνολο 266 βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (Ψήφισαν 294 βουλευτές, απόντες 6).


Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η παράδοση - παραλαβή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13 Μαρτίου.


Αναλυτικά, σχετικά με την ψηφοφορία, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν, πλην του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απουσίαζε σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ.
Την κ. Σακελλαροπούλου ψήφισε το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ πλην των βουλευτών του, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Νίκου Συρμαλένιου, του Κώστα Ζουράρι, και του κ. Μεϊκόπουλου.

Παρά τις συνθήκες που τους κράτησαν μακριά από την διαδικασία της ψηφοφορίας, οι βουλευτές Α. Σαμαράς, Συρμαλένιος και Αλεξιάδης δήλωσαν πως θα ψήφιζαν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αν είχαν την δυνατότητα να βρίσκονται στην ψηφοφορία. 
Σε αυτή την ψηφοφορία όσοι βουλευτές, δεν επιθυμούσαν να εκφράσουν την προτίμησή τους δήλωναν «παρών» και δεν προβλεπόταν αρνητική ψήφος.


Στα αμιγώς διαδικαστικά, η κ. Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στην «έδρα της», δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα της ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, στις 13 Μαρτίου, οπότε θα τον διαδεχθεί η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
« PREV
NEXT »