ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Ξεμπλοκάρουν οι εξετάσεις για τον HIVΤο πρώτο βήμα για την επάνεναρξη των εξετάσεων επιβεβαίωσης της διάγνωσης του HIV υλοποιήθηκε σήμερα στον ΕΟΔΥ, με την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων Συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/ Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS.

Παρουσία του Υπουργού Υγείας υπογράφηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας οι συμβάσεις που δίνουν το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, προκειμένου να προμηθευθούν τα απαραίτητα αντιδραστήρια για τη διενέργεια κρίσιμων εξετάσεων για την HIV λοίμωξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αριστοτέλους, με την υπογραφή των συμβάσεων, επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που, επί σειρά ετών, παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και επιβεβαίωσης νέων περιστατικών και τη διενέργεια εξετάσεων για τη μέτρηση ιικού φορτίου και τον έλεγχο γονοτυπικής αντοχής στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

«Ένα πρόβλημα των τελευταίων 3,5 ετών, που λύνεται σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων με τα Κέντρα Αναφοράς σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε η δημόσια δωρεάν υγεία, την οποία προτάσσουμε ως πρώτη προτεραιότητα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στίγμα για κανέναν συνάνθρωπό μας, το ελληνικό Κράτος, το Υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζουν τους πάντες με ισότητα, με διακριτικότητα και στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ωστόσο, αν και πρόκειται για βασικό πρώτο βήμα για να αρθούν τα εμπόδια που έχουν αφήσει χωρίς απαραίτητες εξετάσεις τα άτομα που ζουν με HIV, μια οριστική λύση μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Κάποια κέντρα είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε παραγγελίες αντιδραστηρίων, αλλά είναι άγνωστο αν αυτό είναι εφικτό για όλα ή θα χρειαστούν να γίνουν νέοι διαγωνισμοί για την προμήθεια, που σημαίνει παράταση της αγωνίας.

Οι εξετάσεις που θα ξεμπλοκάρουν αφορούν κυρίως στα τεστ επιβεβαίωσης της λοίμωξης, που σημαίνει και την ένταξη του ασθενούς στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που με τη σειρά του επιτρέπει τη χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.


Τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια που θα μπορούν από εδώ και πέρα να συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες δωρεάν και ανώνυμα, είναι:

• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος (ΕΚΑAΒΕ), στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας

• Εξειδικευμένο εργαστήριο HIV/AIDS, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει ότι μετά από την προσπάθεια του Οργανισμού να εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους εφήβους στις προσφυγικές δομές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου – Λέσβο, Σάμο, Χίο – ο ΕΟΔΥ προχωρά, αλλάζει εικόνα, αυξάνει το βηματισμό του και αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.
« PREV
NEXT »