ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Παρουσίαση Βιβλίου "Το Βερβενιώτικο Ιδίωμα" από την Παναρκαδική Ομοσπονδία


Η Κάπα Εκδοτική και ο συγγραφέας Πάνος Δημάκης σας προσκαλούν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στις 17:00 στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Τζωρτζ 9, 10682, Αθήνα τηλ.: 21038223014) στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Βερβενιώτικο Ιδίωμα» - Λέξεις και φράσεις των Βερβενών Αρκαδίας που χάνονται ή χάθηκαν.

Η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος, βρίθει τοπικών διαλέκτων και ιδιωμάτων που της χαρίζουν έναν ανεκτίμητο γλωσσικό πλούτο. Εντούτοις, λέξεις που επέζησαν για χιλιετίες δυστυχώς χάνονται ή ήδη χάθηκαν στις μέρες μας μπροστά στη σαρωτική επέλαση της επίσημης ελληνικής γλώσσας.

Η παρούσα έκδοση, λοιπόν, είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης, ετυμολογικής εξήγησης και κυρίως διάσωσης των λέξεων σε χρήση στα Βέρβενα Αρκαδίας, ένα χωριό που είναι κρυμμένο σε υψόμετρο 1160μ μέσα στον Πάρνωνα.

Το πλούσιο βερβενιώτικο ιδίωμα, ως παραλλαγή του ευρύτερου πελοποννησιακού ιδιώματος, μπορεί να αποτελέσει πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορία, λαογραφία και γενικότερη παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
  • ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ - Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικοσυγκριτικής Γλωσσολογίας/ ΕΚΠΑ
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΛΙΚΑΣ - Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «ΚΝΑΚΕΑΤΙΣ ΑΡΤΕΜΙΣ»
  • ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΓΚΑ - Πρόεδρος του ΚΠΣ Δολιανών Κυνουρίας

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ - Δρ. Γλωσσολογίας/ ΔΠΘ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

« PREV
NEXT »