ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Συγκίνηση με το θεατρικό στο Πολεμικό Μουσείο- Το χώμα που πότισε το αίμα του Κούνα δόθηκε στον συγγενή του (φωτ, βιντ)Μια διαφορετική εκδήλωση απο τις άλλες και διαδραστική παρουσιάστηκε απόψε στο κοινό της Τρίπολης. με νόημα για την πόλη μας αφού το κράνος του Σάββα Κούνα και το χώμα που ποτίστηκε με το αίμα του , που σαν ήρωας θυσιάστηκε στη μάχη, ήταν απόψε στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης.

Συγκεκριμένα μετά την επετειακή εκδήλωση που με τραγούδια και αφήγηση ταξίδεψαν το κοινό στην ηρωική εποχή του  '40 με θέμα “Μνήμες και Μαρτυρίες για το Έπος του 40-41”, και η οποία ήταν αφιερωμένη στον ηρωικώς πεσόντα στη μάχη των Λουτρών Σιδηροκάστρου στο Οχυρό Ρούπελ, Τριπολιτσιώτη Λοχαγό Σάββα Κούνα, μπήκε στην αίθουσα η ομάδα ιστορικής αναβίωσης του Μουσείου Μιχάλη Τσαρτσίδη Σιδηροκάστρου.

Παρουσιάστηκαν τα γεγονότα της εποχής και σπανιες φωτογραφίες καθώς και το κράνος του ήρωα Λοχαγού όπως και παραδόθηκε σε συγγενή του χώμα το οποίο είχε ποτιστεί με το αίμα του.

Επίσης στο τέλος της εκδήλωσης έγινε αναφορά απο τον ΑντιΠρόεδρο του Πολεμικού Μουσείο για τα αντικείμενα που ήρθαν στην πόλη μας και τα οποία βρέθηκαν σε τάφους πεσόντων στα βουνά της Πίνδου

Ρεπορτάζ Βάλια Αμπατζή
Ο Λοχαγός Σάββας Κούνας του 91 ΣΠ, ο οποίος έπεσε ηρωϊκώς την πρωίαν της 6ης Απριλίου 1941, στη μάχη των Λουτρών Σιδηροκάστρου,στα όχυρα του Μπέ-λες και του Ρούπελ οπού έγιναν σκληρές μάχες.
Ας σκληρό καρύδι για τους Γερμανούς, πολέμησε σαν λέοντας ο Λοχαγός Σάββας Κούνας επικεφαλής του 51ου λόχου, γόνος της ιστορικής Τριπολιτσάς δούμε όμως τι γράφουν οι εφημερίδες της εποχής του πολέμου: «…Εκεί ψηλά στο οχυρό του Ρούπελ,. Σε μια στιγμή σκοτώθηκε ο πολυβολητής δίπλα στον Σάββα. Αμέσως ο Σάββας παίρνει το πολυβόλο και θερίζει τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και τελικά μαχόμενος έπεσε και αυτός.
Σε γράμμα που έστειλαν στους συγγενείς του, για να τους πληροφορήσουν για τον θάνατο του Σάββα, τον αποκαλούσαν «Ήρωα και Τιμώμενο Νεκρό»
Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίαςτου Μιχάλη Τσαρτσίδη, [ο οποίος μικρό παιδί ξεκίνησε να συλλέγει όπλα, κράνη, στολές, οτιδήποτε είχε εγκαταλειφθεί και θαφτεί στα χαρακώματα, στη λεγόμενη "γραμμή Μεταξά"], στην μεγάλη συλλογή του με 4.500 αντικείμενα, φυλάσσεται και το κράνος του ηρωικού λοχαγού, που το διαπέρασε φονική σφαίρα 7,92 χιλ πολυβόλου MG 34 κι από τις δύο πλευρές.
Τη σωρό του βρήκε ο εξαιρετικός ευπατρίδης κύριος Μιχάλης Τσαρτσίδης και τη σκέπασε με πέτρες.

Δείτε το βίντεο!!

« PREV
NEXT »