ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου με κοινό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών στον λόφο της Ακρόπολης. Στη συνάντηση αυτή, παρέστησαν, επίσης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Η Ακρόπολη ως ένα μνημείο που εκφράζει της Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Το μνημείο στέκει και μόνο του χωρίς εμάς. Αλλά εμείς, οφείλουμε να νοηματοδοτούμε κάθε τόσο τον συμβολισμό του, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει ένα νέο κίνητρο στους πολίτες για να ανακαλύψουν ξανά την πόλη τους με την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς (αντί του αναβατορίου), καθώς και την αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο.«ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ· ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΙΚΑ, Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΕΜΑΣ.»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως «Με τις δράσεις αυτές στον Λόφο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Ωνάση επιβεβαιώνει τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο πολιτισμός είναι ζήτημα δημοκρατίας και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Με την εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, λύνουμε ένα πρακτικό, αλλά και συμβολικό ζήτημα: Τονίζουμε τη σημασία των ίσων ευκαιριών σε όλους και επαναφέρουμε τον φωτισμό της Ακρόπολης ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας· επειδή τελικά, η Ακρόπολη θα εξακολουθήσει να φωτίζει εμάς. Για τo Ίδρυμα Ωνάση όλα είναι θέμα παιδείας. Η Ακρόπολη ως ένα μνημείο που εκφράζει της Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Το μνημείο στέκει και μόνο του χωρίς εμάς. Αλλά εμείς, οφείλουμε να νοηματοδοτούμε κάθε τόσο τον συμβολισμό του, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει ένα νέο κίνητρο στους πολίτες για να ανακαλύψουν ξανά την πόλη τους. Το εγχείρημα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που έχουμε χαράξει για την πόλη μας, την Αθήνα, με δράσεις που θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες».
Ο κ. Μητσοτάκης με τη σειρά του, τόνισε ότι μέσα από τη δράση του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση «Προβάλλει το πρόσωπο μιας Ελλάδας η οποία ουδέποτε έχασε τις αξίες ή την ευαισθησία της, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτιστική της κληρονομιά, που αποτελεί άλλωστε και κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».


«Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΥ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΜΠΑΣ
Στη θέση του υπάρχοντος αναβατορίου θα τοποθετηθεί ένας σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, όπως συμβαίνει πλέον σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, ο οποίος θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Όσον αφορά τις υποδομές φωτισμού, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπεται συνολική αναβάθμισή τους με βάση την αρχική μελέτη, ώστε να αναδειχτούν εκ νέου οι γραμμές και οι σκιάσεις των μνημείων και του βράχου από τον νέας γενιάς φωτισμό στη νυχτερινή Αθήνα.

Στόχος είναι και τα δύο έργα να ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι του 2020.
« PREV
NEXT »