ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Θεματική γωνία ¨Λοχαγού Κούνα¨ ετοιμάζει το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο γιός του κ Τσαρτσίδη:

Πριν λίγες μέρες με πήρε στο τηλέφωνο ο υπεύθυνος του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης ο Αντισμήναρχος Φωτόπουλος Δημήτριος και με ενημέρωσε ότι οργανώνουν την "γωνιά" για τον ήρωά τους Λοχαγό Κούνα Σάββα ο οποίος έπεσε στο Ρούπελ στις μάχες του Απριλίου 1941. Τη σωρό του βρήκε ο πατέρας μου Μιχάλης Τσαρτσίδης και την σκέπασε με πέτρες. Κράτησε το κράνος...
Σας παραθέτω το κείμενο της σελίδας τους καθώς και τις φωτογραφίες που μου έστειλαν.
Πέρσι μας επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας με έδρα την Τρίπολη για να πιάσει και να διαβασει το κράνος με το διαμπερές τραύμα από γερμανικό βλήμα από φυσίγγιο των 7,92 χιλ.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο Λοχαγός Σάββας Κούνας του 91 ΣΠ, ο οποίος έπεσε ηρωϊκώς την πρωίαν της 6ης Απριλίου 1941, στη μάχη των Λουτρών Σιδηροκάστρου,στα όχυρα του Μπέ-λες και του Ρούπελ οπού έγιναν σκληρές μάχες.
Ας σκληρό καρύδι για τους Γερμανούς, πολέμησε σαν λέοντας ο Λοχαγός Σάββας Κούνας επικεφαλής του 51ου λόχου, γόνος της ιστορικής Τριπολιτσάς δούμε όμως τι γράφουν οι εφημερίδες της εποχής του πολέμου: «…Εκεί ψηλά στο οχυρό του Ρούπελ,. Σε μια στιγμή σκοτώθηκε ο πολυβολητής δίπλα στον Σάββα. Αμέσως ο Σάββας παίρνει το πολυβόλο και θερίζει τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και τελικά μαχόμενος έπεσε και αυτός.
Σε γράμμα που έστειλαν στους συγγενείς του, για να τους πληροφορήσουν για τον θάνατο του Σάββα, τον αποκαλούσαν «Ήρωα και Τιμώμενο Νεκρό»
Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίαςτου Μιχάλη Τσαρτσίδη, [ο οποίος μικρό παιδί ξεκίνησε να συλλέγει όπλα, κράνη, στολές, οτιδήποτε είχε εγκαταλειφθεί και θαφτεί στα χαρακώματα, στη λεγόμενη "γραμμή Μεταξά"], στην μεγάλη συλλογή του με 4.500 αντικείμενα, φυλάσσεται και το κράνος του ηρωικού λοχαγού, που το διαπέρασε φονική σφαίρα 7,92 χιλ πολυβόλου MG 34 κι από τις δύο πλευρές.
Τη σωρό του βρήκε ο εξαιρετικός ευπατρίδης κύριος Μιχάλης Τσαρτσίδης και τη σκέπασε με πέτρες.

« PREV
NEXT »