ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Αύγουστος ο μήνας του Τραχανά


Ήρθε ο Αύγουστος και η αυλές των γιαγιάδων μας στα χωριά γέμισαν τραχανά και μανέστρα!!!

Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα που δε λείπει σχεδόν ποτέ απ’την κουζίνα μας, τους χειμερινούς μήνες τουλάχιστον. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό, μαγειρέυεται από τα Βαλκάνια μέχρι την Μέση Ανατολή. 

Η Ελλάδα όμως ,αναμφίβολα, διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σε αυτόν. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. 
Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 10–15 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής και πολλά διαφορετικά υλικά που μπορείς να φτιάξεις τον τραχανά…Ας δούμε τον παραδοσιακό και στη συνέχεια μπορείτε να πειραματιστείτε και με δικά σας υλικά :  
TΡΑΧΑΝΑΣ Υλικά: 2 1/2 κιλά γάλα 
1 κιλό σιτάρι σπασμένο
 1 κουτάλι σούπας λάδι 
Αλάτι Εκτέλεση;   Λαδώνουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και όταν βράσει ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιτάρι και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ρουφήξει όλο το γάλα, το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 1 με 2 ώρες να κρυώσει και να φουσκώσει. 
Μετά ακολουθεί το “άπλωμα του τραχανά“. Δηλαδή το απλώνουμε σε λεπτές πιτούλες στον ήλιο πάνω σε ύφασμα (σεντόνι ή τραπεζομάντιλο) και το γυρίζουμε για να στεγνώσουν καλά. 
Μόλις στεγνώσουν τις τρίβουμε στο κόσκινο και το αφήνουμε ξανά στον ήλιο για να στεγνώσει εντελώς. Αποθηκεύεται σε γυάλινο βάζο.

« PREV
NEXT »