ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Σωτήρης Δογάνης: «Η μουσική είναι η ζωή μου, ο καταλύτης της ύπαρξης μου»!Σωτήρης Δογάνης και Γιώτα Περήφανου
«Η συνάντηση με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ήταν καθοριστική για την πορεία μου»

Ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής, καθηγητής της βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης, Σωτήρης Δογάνης  στο WebΤv στούντιο του arcadiaspot στην εκπομπή Dictum Factum ΄΄ατάκα κι επί τόπου΄΄ με τη δημοσιογράφο Γιώτα Περήφανου σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του...


Με θέα το απέραντο καλοκαιρινό γαλάζιο σε μια γραφική κωμόπολη της Αρκαδίας, στο Παράλιο Άστρος συναντιέμαι ξανά μετά από πολύ καιρό… με μια σπουδαία, τεράστια φωνή, από τις σημαντικότερες στο έντεχνο τραγούδι. Μα πάνω από όλα με έναν μοναδικό άνθρωπο, μια ευαίσθητη καλλιεργημένη ψυχή γεμάτη αγάπη για τη μουσική και τη ζωή.

Ο Σωτήρης Δογάνης ακολουθεί χρόνια τώρα μια προσεγμένη πορεία στην Τέχνη και μας χαρίζει απλόχερα μουσικές ερμηνείες και συνθέσεις γεμάτες ψυχή και συναίσθημα.  

Διακεκριμένος καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης, θυμάται μαζί μας τον τόπο καταγωγής του, τη λεβεντιά της Κρήτης, τις καθημερινές όμορφες εικόνες των παιδικών του χρόνων, εκεί όπου ανδρώθηκε - στις Αλώνες Ρεθύμνου και μαζί με τα πρώτα λόγια του ξεκίνησε το τραγούδι πλάι σε μυθικούς τροβαδούρους της Κρητικής μουσικής, τους Θανάση Σκορδαλό, Κώστα Μουντάκη, Μανόλη Κακλή και Νίκο Ξυλούρη.

Ευγενής, απλός άνθρωπος, γλυκός, παρά τη διεθνή αναγνώριση, όταν μιλάς για το τεράστιο ταλέντο του και το ιδιαίτερο παραδοσιακό ύφος της φωνής του με βυζαντινές αναζητήσεις χαμογελάει σεμνά και απευθύνεται στην πηγή της έμπνευσης του, στο κοινό του, στον κόσμο, στο φως των Ελλήνων απ’ άκρη σε άκρη στην γη. Από το 2001 έως σήμερα είναι ο βασικός ερμηνευτής των περισσότερων μουσικών παραστάσεων  - στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - της λογοτέχνιδας, ποιήτριας και χρονογράφου Άννας Μπιθικώτση, κόρης του «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς τόσο στη ζωή όσο και στην καλλιτεχνική του πορεία στάθηκε η γνωριμία του με τον ερμηνευτή της «Ρωμιοσύνης» Γρηγόρη Μπιθικώτση αλλά και με τον Κώστα Νικολόπουλο. Η καριέρα του Σωτήρη Δογάνη απογειώνεται, έρχονται οι πρώτοι προσωπικοί δίσκοι, συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, συνεργασίες με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού. Ο Yanni, διεθνούς φήμης συνθέτης και σολίστ, του εμπιστεύεται τη μελωδία «Desire».

Το ταξίδι στο μελωδικό παραδοσιακό λυρισμό συνεχίζει για τον Σωτήρη Δογάνη. 

«Από το δικό σου χέρι αγάπη πιάστηκα, ζωή μου, φως και θαύμα» 

Η ποιότητα της ψυχής σου Σωτήρη αντανακλάται στο ιδιαίτερο μέταλλο της φωνής σου! Ευχαριστώ από καρδιάς για την ομορφιά σου! 

Με αγάπη Γιώτα
Ραντεβού, λοιπόν, στο Dictum Factum με τη Γιώτα Περήφανου 

΄΄ατάκα κι επί τόπου΄΄ « PREV
NEXT »