Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6

Περισσότεροι από 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό τα τελευταία 60 χρόνια

Εφιαλτικές είναι οι εικόνες που βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ.

Κάθε χρόνο ο πάγος λιώνει και με πιο γρήγορους ρυθμούς αποκαλύπτοντας πτώματα ορειβατών που τις τελευταίες έξι δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να ανέβουν στην κορυφή.

Περισσότεροι από 300 ορειβάτες σκοτώθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια στο Έβερεστ με περίπου 100 πτώματα να παραμένουν θαμμένα στο αφιλόξενο βουνό.

 «Το να συναντάμε οστά και άλλα ανθρώπινα μέλη έχει γίνει πια ρουτίνα για μας» δηλώνει στους New York Times ένας βετεράνος ορειβάτης που έχει ανέβει στην κορυφή 24 φορές.

 Ένας άλλος ορειβάτης που έχει «κατακτήσει» το Έβερεστ έξι φορές δηλώνει χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που ανέβηκε, το 2008, είχε βρει τρία πτώματα ενώ πέρσι ο αριθμός ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

Κατά τις τελευταίες ορειβατικές σεζόν, οι παλαίμαχοι ορειβάτες της κορυφής του κόσμου λένε ότι έχουν δει στις παγωμένες πλαγιές πολύ περισσότερα πτώματα από ποτέ. Τόσο οι ίδιοι όσο και η κυβέρνηση του Νεπάλ πιστεύουν ότι πρόκειται για μακάβριο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της θερμοκρασίας να λιώνει τους παγετώνες, εκθέτοντας οστά, ορειβατικές μπότες αλλά και διατηρημένα (σε ανατριχιαστικό βαθμό) πτώματα από μοιραίες αποστολές που έγιναν δεκαετίες πριν.

Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Οι αρχές του Νεπάλ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο σχετικά με τη διαχείριση των μακάβριων αυτών ευρημάτων, αδυνατώντας να αποφασίσουν αν πρέπει να γίνει οργανωμένη (και εξαιρετικά δύσκολη αλλά και δαπανηρή) επιχείρηση ανεύρεσης και απομάκρυνσης τους. Κάποιοι από τους παλαίμαχους ορειβάτες πάντως πιστεύουν ότι οι «σύντροφοι που έπεσαν στο καθήκον» αποτελούν μέρος του βουνού και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Η φετινή σεζόν ήταν μία από τις «φονικές» στην ιστορία του Έβερεστ με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους έντεκα (τουλάχιστον) μέχρι στιγμής. Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των θυμάτων αποδίδεται εν μέρει στο συνωστισμό ορειβατών που επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή, οδηγώντας την κυβέρνηση του Νεπάλ να ανακοινώσει χθες ότι να θέσει πιο αυστηρούς όρους σχετικά με τη συμμετοχή αναρριχητών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην προέδρου της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, Ang Tshering Sherpa, τουλάχιστον το ένα τρίτο όσων έχουν πεθάνει κατά την αναρρίχησή τους στο Έβερεστ, βρίσκονται ακόμα εκεί. Κάποιων τα πτώματα είναι διαμελισμένα από τις χιονοστιβάδες και διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία του βουνού.

Η συγκομιδή και η μεταφορά πτωμάτων από την κορυφή του βουνού είναι μια επώδυνη αλλά και επικίνδυνη διαδικασία. Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Κάποιες οικογένειες πάντως δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ανάκτησης της σωρού των αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στο Έβερεστ παρά τους κινδύνους αλλά και το κόστος που απαιτείται για κάτι τέτοιο και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Όσον αφορά στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, οι προγνώσεις είναι δυσοίωνες. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και αν πραγματωθούν οι πιο φιλόδοξοι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το ένα τρίτο των παγετώνων στα Ιμαλάια θα έχουν λιώσει μέχρι το τέλος του αιώνα.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: