ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Στα «πράσα» πιάστηκαν αρχαιοκάπηλοι στη Μεσσηνία


Τρία άτομα συνελήφθησαν στη Μεσσηνία. Κατασχέθηκε πλήθος αντικειμένων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.


Συνελήφθησαν στη Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τρεις Έλληνες (ηλικίας 39, 41 και 61 ετών), για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, για κατοχή από άγνωστα άτομα αρχαίων κινητών μνημείων, τα οποία θα μετέφεραν προς πώληση έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας εντόπισε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας τον 39χρονο και τον 41χρονο και μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκε και κατασχέθηκε, εντός του χώρου των αποσκευών, πλήθος αρχαιοτήτων. Ακολούθως εντοπίσθηκε, σε άλλη περιοχή της Μεσσηνίας ο 61χρονος και συνελήφθη.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για:


  • Τρία τρίωτα πυθοειδή αγγεία, με γραπτή διακόσμηση,
  • Δύο τρίωτοι πυθαμφορίσκοι, με δικτυωτή διακόσμηση,
  • Ένας πυθαμφορίσκος μικρογραφικού τύπου,
  • Ένας ψευδόστομος αμφορίσκος, με ερυθρή διακόσμηση,
  • Ένας δίωτος αμφορέας, καστανής βαφής,
  • Ένα προχοϊδιο,
  • Ένας τρίωτος πυθαμφορέας, σωζόμενος κατά το ήμισυ, μετά επτά (7) συνανήκοντα τμήματα αυτού,
  • Τέσσερις βάσεις ποδών αγγείων με διακόσμηση.
  • Τα προαναφερόμενα κινητά μνημεία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, αποτελούν κτερίσματα μυκηναϊκής ταφής και τυγχάνουν σημαντικής αξίας αρχαιότητες.


Επίσης κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, δύο κινητά τηλέφωνα καθώς και το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και παραπέμφθηκαν στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας.
« PREV
NEXT »