Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6


Στιγμιότυπα από βίντεο με κυνομαχίες

Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσίευσα ως δημοσιογράφος του VICE Greece μία σειρά πέντε ερευνητικών κειμένων για τον άγνωστο κόσμο των κυνομαχιών στην Ελλάδα. Η έρευνα διάρκεσε έναν χρόνο και τα δύο βασικά συμπεράσματα ήταν:

  • Πρώτον, οι κυνομαχίες είναι ένα έγκλημα που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και οι Αρχές φαίνεται ότι κάνουν λίγα πράγματα για να το αντιμετωπίσουν.
  • Δεύτερον, οι κυνομαχίες δεν αφορούν μόνο στη διαδικασία καθεαυτή της μονομαχίας μεταξύ δύο σκύλων-κυνομάχων. Είναι μία αλυσίδα παράνομων πράξεων που ξεκινάει πολύ πριν από τη στιγμή κατά την οποία οι κυνομάχοι μπαίνουν στην αρένα. Αρχικά, οι εμπλεκόμενοι διατηρούν παράνομα κυνοτροφεία με δεκάδες ζώα, όπου ζευγαρώνουν σκυλιά που πιστεύουν ότι χάρη στο γενεαλογικό τους δέντρο θα γεννήσουν καλούς κυνομάχους. Στη συνέχεια, οι εκτροφείς εκπαιδεύουν τα σκυλιά και τους δίνουν αναβολικά, ώστε με τη συμπλήρωση περί των δύο ετών ζωής να έχουν γίνει «μηχανές θανάτου» και να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες που μπορεί να διαρκέσουν ώρες. Αν καταφέρουν να βγουν ζωντανά από αυτές, τα ίδια ζώα χρησιμοποιούνται αργότερα για ζευγάρωμα, ώστε να γεννήσουν νέους σκύλους που θα εκπαιδευτούν ως κυνομάχοι. Όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία κινεί μία παράνομη αγορά τροφών, φαρμάκων, αναβολικών και υπηρεσιών υγείας από κτηνιάτρους που είναι της εμπιστοσύνης των εμπλεκομένων. Μεγάλο μέρος του τζίρου προέρχεται από τα στοιχήματα, τα οποία μπορούν να ανέλθουν σε χιλιάδες ευρώ μόνο για μία κυνομαχία. Με λίγα λόγια, ο κόσμος των κυνομαχιών προσφέρει τη δυνατότητα υψηλών κερδών από πολλές δραστηριότητες, διαμορφώνοντας παράνομα δίκτυα με πολύ καλή οργάνωση.

photo_dogfighting_final.jpg

Φωτογραφίες με στιγμιότυπα από κυνομαχία που ανέβασε κάτοικος χωριού στον νομό Ευρυτανίας στο Facebook.

Η απαγόρευση των κυνομαχιών από τον νόμο

Ο Έλληνας νομοθέτης απαγορεύει τις κυνομαχίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται ποινικά ως μία από τις σοβαρότερες προσβολές των δικαιωμάτων των ζώων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τις πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα, καθώς οι μονομαχίες προαπαιτούν τη μακροχρόνια εκπαίδευση των σκύλων, στο πλαίσιο της οποίας ήδη λαμβάνει χώρα ο βασανισμός τους, ο νόμος έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, απαγορεύοντας και ό,τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «προπαρασκευαστικές πράξεις» με σκοπό την πραγματοποίηση κυνομαχιών. Όπως αναφέρεται στον 4039/2012, «δεν επιτρέπεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας».

Παρά την παραπάνω απαγόρευση, η έρευνα μάς έδειξε ότι οι κυνομαχίες λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα σχετικά ανενόχλητες από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, υπάρχουν τουλάχιστον 55 παράνομα κυνοτροφεία, στα οποία ανήκουν περισσότερα από 2.000 ζώα, που κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα, είτε έχουν συμμετάσχει είτε έχουν εκπαιδευτεί για να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες. «Ο αριθμός ενός τόσο μεγάλου αριθμού παράνομων κυνοτροφείων και σκυλιών-κυνομάχων αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πολύ καλά οργανωμένα συστήματα παράνομων κυνομαχιών», είχε σχολιάσει σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία ο Μαρκ Ράντελ, πρώην μέλος της βρετανικής αστυνομίας και ειδικός σε θέματα κυνομαχιών για λογαριασμό της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International.

Τα είδη των κυνομαχιών και ο ρόλος του ίντερνετ

Η άνοδος των κυνομαχιών τα τελευταία χρόνια συνδέεται και με το γεγονός ότι το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει ιδιαίτερα εύκολη την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων. Οι παράνομοι εκτροφείς και ιδιοκτήτες κυνομάχων μπορούν μέσα από ειδικές ιστοσελίδες και social media να εμπορεύονται κυνομάχους, να αγοράζουν αναβολικά και εξοπλισμό για την εκπαίδευσή τους και να οργανώνουν κυνομαχίες.

Σύμφωνα με την Τζανέτ Ρίβερ, επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος κατά των κυνομαχιών της Humane Society International, μίας παγκόσμιας οργάνωσης προστασίας των ζώων, τα πιο καλά οργανωμένα δίκτυα εμπορίας προωθούν τα σκυλιά τους και διοργανώνουν τις κυνομαχίες τους μέσα από το διαδίκτυο: «Υπάρχουν τρία ήδη κυνομαχιών. Πρώτον, έχουμε τις ερασιτεχνικές κυνομαχίες δρόμου, δεύτερον αυτές που διεξάγονται από ανθρώπους με μία υποτυπώδη υποδομή εκπαίδευσης σκύλων και διοργάνωσης κυνομαχιών και τρίτον αυτές που διεξάγονται από επαγγελματίες, οι οποίοι συστηματικά εκτρέφουν και εκπαιδεύουν κυνομάχους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, έχοντας τη δυνατότητα συνεργασίας με εκτροφείς από άλλες χώρες. Οι τελευταίοι οργανώνουν μεγάλης κλίμακας κυνομαχίες, όπου και παίζονται στοιχήματα χιλιάδων ευρώ. Από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και τα τρία είδη. Ειδικά όσον αφορά στους επαγγελματίες, οι περισσότεροι από αυτούς εμπλέκονται στην εκτροφή και την εκπαίδευση ζώων με αποκλειστικό σκοπό τη μετέπειτα χρησιμοποίησή τους σε κυνομαχίες. Αυτοί είναι που προωθούν τους κυνομάχους τους στο ίντερνετ, αναφέροντας πληροφορίες για νίκες και τίτλους που έχουν κατακτήσει, κάτι που αυξάνει την αξία τους στην παράνομη αγορά. Σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που συμμετέχει σε κυνομαχίες, παράλληλα εκτρέφει, εκπαιδεύει και πουλάει κυνομάχους. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία της ίδιας παράνομης και επικερδούς δραστηριότητας».

photo_dogfighting_final_2_1_censored.jpg

Φωτογραφίες με στιγμιότυπα από κυνομαχία που ανέβασε ο ίδιος κάτοικος χωριού στον νομό Ευρυτανίας στο Facebook.

Η κινητοποίηση της Δικαιοσύνης και τα νέα στοιχεία

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η ελληνική Δικαιοσύνη κινητοποιήθηκε και άνοιξε δύο δικογραφίες, για την περαιτέρω διερεύνηση αξιόποινων πράξεων. Δεν κινητοποιήθηκαν όμως μόνον οι εισαγγελείς. Αρκετοί ήταν οι πολίτες που επικοινώνησαν για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με κυκλώματα κυνομαχιών που είχαν υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σήμερα δημοσιεύουμε μία από αυτές τις ιστορίες, η αξία της οποίας έγκειται στο ότι εντοπίσαμε οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει κυνομαχίες εν τη γενέσει τους, το οποίο ανάρτησε κάτοικος από την περιοχή της Ευρυτανίας σε λογαριασμό του στο Facebook, ενώ κατά κανόνα οι εμπλεκόμενοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται και διακινούν οπτικοακουστικό υλικό που σχετίζεται με τις παράνομες δραστηριότητές τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην προηγούμενη έρευνα περιοριστήκαμε στη δημοσίευση βίντεο από κυνομαχίες στην πΓΔΜ και άλλα μέρη του εξωτερικού, αφού δεν ήταν δυνατόν να εντοπίσουμε βίντεο από κατοίκους της Ελλάδας.

Σε αυτό το ρεπορτάζ δημοσιεύουμε τέσσερα βίντεο και φωτογραφίες που έχει ποστάρει στον λογαριασμό του πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος χωριού της Ευρυτανίας. Η ύπαρξή τους μας έγινε γνωστή από αξιόπιστες πηγές, που δέχτηκαν να μας μιλήσουν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς φοβούνται ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

photo_dogfighting_last_1_censored.jpg

Φωτογραφίες με στιγμιότυπα από κυνομαχία που ανέβασε κάτοικος χωριού στον νομό Ευρυτανίας στο Facebook.

Ο τραυματισμένος ποιμενικός στη Νίκαια

Η Κωνσταντίνα (το όνομα δεν είναι αληθινό), κάτοικος Αθηνών, είπε στο inside story πώς βρήκε το οπτικοακουστικό υλικό με τις κυνομαχίες: «Πριν από μερικούς μήνες, επικοινώνησε μαζί μου μία κυρία που είχε βρει σε δρόμο της Νίκαιας έναν ετοιμοθάνατο ποιμενικό. Το ζώο ήταν πολύ βαριά τραυματισμένο και βασανισμένο, καθώς έφερε στο σώμα του πολλές πληγές και του είχαν κόψει τα αυτιά. Αφού το πήγε στον κτηνίατρο, άρχισε να ψάχνει τον ιδιοκτήτη του. Μία μέρα κατέληξε σε μένα, καθώς έμαθε πως είχα χάσει τον ποιμενικό μου και ήθελε να δει μήπως το ζώο που είχε βρει ήταν το δικό μου. Τελικά δεν ήταν και αποφασίσαμε να κάνουμε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, είτε για να επικοινωνήσει μαζί μας ο ιδιοκτήτης, είτε για να υιοθετηθεί από καινούρια οικογένεια».

Μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα, η Κωνσταντίνα άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από ενδιαφερόμενους που ήθελαν να υιοθετήσουν τον ποιμενικό. «Μία μέρα επικοινώνησε μαζί μου ένας κύριος, που μου είπε ότι έμενε κοντά στην Άρτα. Μου έγραψε ότι ενδιαφέρεται για τον ποιμενικό και ότι μπορούσε να στείλει άνθρωπο στην Αθήνα, για να τον μεταφέρει. Ισχυρίστηκε ότι είχε και παλαιότερα σκύλο αυτής της ράτσας και γι’ αυτό ήθελε να υιοθετήσει και πάλι. Όπως κάνουμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήσαμε πληροφορίες για το εν λόγω πρόσωπο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το ζώο θα καταλήξει σε καλά χέρια».

Η αναζήτηση των πληροφοριών οδήγησε την Κωνσταντίνα στην ανακάλυψη των βίντεο. «Είδαμε ότι ένας από τους φίλους του εν λόγω κυρίου στο Facebook, ο οποίος δηλώνει κάτοικος στην περιοχή της Επισκοπής Ευρυτανίας (σ.σ. από την έρευνά μας προκύπτει ότι τα δύο πρόσωπα έχουν στενή σχέση επικοινωνίας μεταξύ τους), έχει ποστάρει δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από κυνομαχίες. Αργότερα, ανακαλύψαμε ότι με αναρτήσεις του σε ομάδες στο Facebook ζητούσε ανταλλαγές σκύλων ράτσας μαλινουά με ποιμενικούς. Το προφανές που σκεφτήκαμε ήταν ότι θέλει τους ποιμενικούς, για να τους βάλει σε κυνομαχίες, αφού άλλωστε στα βίντεό του βλέπουμε ποιμενικούς που συμμετέχουν σε μονομαχίες (σ.σ. στις περισσότερες κυνομαχίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σκύλοι ράτσας pit bull). Τα προφίλ αυτών των δύο προσώπων έχουν αλβανικά ονόματα και πολλά σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις είναι στα αλβανικά. Έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα βίντεο είναι τραβηγμένα αποκλειστικά στην Ελλάδα ή την Αλβανία ή κάποια άλλη χώρα. Ωστόσο, αυτό λίγη σημασία έχει, αφού ξέρουμε ότι μεταξύ των εκτροφέων και ιδιοκτητών κυνομάχων στα Βαλκάνια υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. Πολλοί σκύλοι-κυνομάχοι μπορεί να ξεκινήσουν από μία χώρα και να καταλήξουν από το παράνομο εμπόριο σε μία άλλη. Άλλωστε, όταν αργότερα μιλήσαμε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας είπαν ότι σε περίπτωση καταγγελίας μπορούν να επιληφθούν, ακόμα και αν τα βίντεο έχουν τραβηχτεί στο εξωτερικό, από τη στιγμή που οι χρήστες είναι κάτοικοι Ελλάδας. Φυσικά, μετά την αποκάλυψη των βίντεο με τις κυνομαχίες, δεν είχαμε καμία περαιτέρω επικοινωνία με τους κυρίους που μας ζήτησαν τον ποιμενικό».

Τα βίντεο και τα σχόλια που προδίδουν κυνομαχίες

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα τέσσερα βίντεο από κυνομαχίες που έχουν αναρτηθεί στον σχετικό λογαριασμό. Έχουμε θολώσει αρκετά σημεία των βίντεο, ωστόσο συνιστάται προσοχή κατά την παρακολούθησή τους λόγω των σκληρών εικόνων που περιέχουν.

  • Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Στη λεζάντα αναφέρεται η φράση «bisha e vogel VS kuqi nunit», η οποία υποδηλώνει τη μονομαχία του ενός κυνομάχου εναντίον του άλλου.

Την ίδια μέρα, στο ίδιο προφίλ αναρτήθηκε και η παρακάτω φωτογραφία, η οποία αποτελεί στιγμιότυπο από την ίδια κυνομαχία:

22539707_1981618088742816_2984396583481696751_n_1.jpg

Η φωτογραφία από το προφίλ του εμπλεκόμενου σε κυνομαχίες.

Κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ένας χρήστης αναφέρει το σχόλιο «όποτε θέλεις, κάνουμε match». Η λέξη «match» είναι κομβικής σημασίας στις κυνομαχίες, καθώς σημαίνει πως υπάρχει συμφωνία, ώστε ένας κυνομάχος να δώσει μάχη ενάντια σε έναν άλλο με τον οποίο έχει γίνει «matched». Ανάλογα χρησιμοποιείται η φράση «match dog», για να υποδηλώσει τον σκύλο που θα παλέψει σε μία συμφωνημένη κυνομαχία. Σε μία άλλη ανάρτηση που έχει γίνει στο ίδιο προφίλ, ένας χρήστης αναφέρει σε σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία ενός κυνομάχου ότι «δεν γίνεται κανένα match σε εμάς», χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τη λέξη με την έννοια της «μονομαχίας».

Οι χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει στα σχόλιά τους κι άλλες λέξεις που σχετίζονται με τον κόσμο των κυνομαχιών, όπως για παράδειγμα το «κτήνος», που χρησιμοποιείται για τους καλά εκπαιδευμένους κυνομάχους. Σημειώνουμε ότι συχνά για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούνται και οι λέξεις «όπλο» ή «μηχανή», οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν μετάφραση των αντίστοιχων «gun» και «machine» που χρησιμοποιούνται από κυκλώματα του εξωτερικού (πολύ συχνά εντοπίζεται η λέξη «maquina» σε ισπανόφωνες χώρες).

Όπως συμβαίνει και σε άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, οι κυνομαχίες έχουν τη δική τους ορολογία, στην οποία προσφεύγουν οι εμπλεκόμενοι για να αποκρύψουν από τρίτους τη δραστηριότητά τους. Σε αυτόν τον σύνδεσμο και σε αυτό το αρχείο μπορείτε να βρείτε κι άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται στον κόσμο των κυνομαχιών. Σχετικά με αυτή την ειδική ορολογία, ο Μαρκ Ράντελ είπε στο inside story: «Υπάρχουν πολλές ειδικές λέξεις και συντομογραφίες μεταξύ όσων συμμετέχουν σε κυνομαχίες. Για παράδειγμα, πολλές φορές βλέπεις χρήστες να ποστάρουν σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες φωτογραφίες κυνομάχων, αναφέροντας τις συντομογραφίες “1W” (εναλλακτικά: “1PW”), που σημαίνει “μία νίκη” σε κυνομαχία, “1D” (εναλλακτικά “1PD”), που σημαίνει “μία ισοπαλία” σε κυνομαχία και “1L” (εναλλακτικά: “1PL”), που σημαίνει “μία ήττα” σε κυνομαχία. Η συντομογραφία “Gr Ch” σημαίνει ότι ένας κυνομάχος έχει πετύχει πέντε νίκες και η “Ch” ότι έχει πετύχει τρεις νίκες σε κυνομαχίες. Το “POR” σημαίνει “Producer of Record” και υποδηλώνει ότι οι απόγονοι ενός σκύλου έχουν αποσπάσει νίκες σε κυνομαχίες, το “ROM” σημαίνει “Register of Merit” και αφορά σκύλους των οποίων οι απόγονοι έχουν κερδίσει πρωταθλήματα κυνομαχιών, ενώ το “GL” σημαίνει “Game Loser”, δηλαδή τον σκύλο που έχει χάσει σε κυνομαχίες».

  • To παρακάτω βίντεο δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2018:​ ​
  • Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2017

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά είναι μόνο μερικά από τα βίντεο με κυνομαχίες που έχουν ανέβει από τον εν λόγω χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα (εδώμπορείτε να βρείτε άλλο ένα βίντεο, ωστόσο συνιστάται η προσεκτική παρακολούθησή του λόγω των πολύ σκληρών εικόνων που εμπεριέχει), καθώς οι τελευταίες σχετικές αναρτήσεις του φτάνουν ουσιαστικά μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας το παραπάνω οπτικοακουστικό υλικό, ο Μαρκ Ράντελ είπε στο inside story: «Σε αυτά τα βίντεο φαίνεται ότι συνυπάρχουν παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία από τον κόσμο των κυνομαχιών. Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται ποιμενικοί σε κυνομαχίες, δηλαδή μία ράτσα σκύλων που εντοπίζεται ιστορικά στα Βαλκάνια, την Τουρκία και γενικότερα την Ασία. Από την άλλη, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν την πιο μοντέρνα μορφή επικοινωνίας, δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα, για να επικοινωνήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους, από τις οποίες τα πρόσωπα αντλούν κάποιο είδος status στον κοινωνικό κύκλο τους. Από τον περιορισμένο αριθμό των ατόμων στα βίντεο φαίνεται ότι πρόκειται για μία σχετικά απλή μορφή κυνομαχιών, δηλαδή όχι και τόσο καλά οργανωμένη, κάτι που κάνει ωστόσο ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την εξάρθρωσή τους. Ακόμη, το γεγονός ότι εμπλεκόμενοι στις κυνομαχίες από την Ελλάδα έχουν επαφή και επικοινωνία με εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους από την Αλβανία μέσω Facebook δείχνει ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων κυνομαχιών, την ευκολία στην ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να κάνει και τα πιο απλά δίκτυα κυνομαχιών να αναπτυχθούν ταχύτατα».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που εντοπίσαμε στα κοινωνικά δίκτυα των παραπάνω προσώπων είναι φωτογραφίες όπως αυτή που ακολουθεί, όπου ένας σκύλος φωτογραφίζεται μαζί με ένα όπλο.

13083153_270064150000108_1885845706018288878_n_1.jpg

Φωτογραφία χρήστη που έχει συχνή επικοινωνία με το άτομο που ανήρτησε τα βίντεο των κυνομαχιών στο Facebook.

Ο κ. Ράντελ σημειώνει ότι «από αυτήν, αλλά και άλλες φωτογραφίες που έχουν ποστάρει οι σχετικοί λογαριασμοί, προκύπτει ότι ο κόσμος των κυνομαχιών –από το ζευγάρωμα και την εκπαίδευσή των σκύλων έως και την τελική μονομαχία– είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως κατοχή και εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα ίδια άτομα που συμμετέχουν σε πολλά οργανωμένα εγκλήματα. Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία. Ένας ντετέκτιβ από τη Νέα Υόρκη μου είπε κάποτε ότι περισσότερα ναρκωτικά κατάσχονται σε επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυνομαχιών, από ό,τι σε επιχειρήσεις που αφορούν αποκλειστικά σε ναρκωτικά, ενώ το 2017 μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην Ισπανία οδήγησε στον εντοπισμό μιας αρένας κυνομαχιών. Ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία του Σικάγο, το 59% των εμπλεκομένων σε κυνομαχίες είναι μέλη συμμοριών, το 70% έχει συλληφθεί για κακουργήματα, το 65% έχει συλληφθεί για βίαιες επιθέσεις και το 70% για διακίνηση ναρκωτικών. Από άποψη αντεγκληματικής πολιτικής, η σύνδεση των κυνομαχιών με άλλα εγκλήματα είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η καταπολέμηση των δικτύων των κυνομαχιών δεν θα περιορίσει μόνο τον βασανισμό ζώων, αλλά μπορεί να οδηγήσει αφενός στην εξάρθρωση άλλων εγκληματικών ομάδων, αφετέρου στην αντιμετώπιση παράνομων πράξεων που εν τέλει πλήττουν τους ανθρώπους...

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: