Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6

Οι λαχανίδες, όπως λέγονται ευρύτερα ή ήμερα λάχανα, όπως λέγονται κατά τόπους στη Γορτυνία, είναι το μοναδικό λαχανικό που ευδοκιμεί στη περιοχή κατά τη περίοδο του χειμώνα, αφού είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, στους πάγους και στα χιόνια. Είναι ένα λαχανικό υποτιμημένο και περιφρονημένο στις μέρες μας, που έθρεψε όμως γενιές Γορτυνίων στα παλιότερα δύσκολα χρόνια.
Συνέβη ένα περιστατικό στην Αθήνα με μια γνωστή μου, Κερκυραία στη καταγωγή, όπου μόλις είδε ήμερα λάχανα στο σπίτι μου, είπε περιφρονητικά:
 -Αυτά εμείς στη Κέρκυρα τα είχαμε για τα ζώα, κι εσείς τα τρώτε;
Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, δεν το επιβεβαίωσα.

 Σε κάθε ορεινό χωριό οι κήποι το χειμώνα ήταν γεμάτοι από ήμερα λάχανα άμεσα διαθέσιμα για το νοικοκυριό. Τα άγρια χόρτα, σαφώς πιο νόστιμα, απαιτούσαν επί πλέον χρόνο και κόπο για μαζευτούν και να ετοιμαστούν.
Σε μικρότερη έκταση καλλιεργούνται και σήμερα στους κήπους των σπιτιών αλλά και σε αγροκτήματα που διαθέτουν τη παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές.
Ακολουθούν μερικές συνταγές από τη παράδοση της Γορτυνίας: Λάχανα με χοιρινό, λάχανα με άρμη, λαχανόρυζο, λάχανα σαλάτα.







Χοιρινό με ήμερα λάχανα
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας με κόκαλο ή χωρίς κόκαλο
1,5 κιλό λάχανα ήμερα(λαχανίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
1 κουτάλα λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1,5 κουτάλι  πελτέ ντομάτας
Μισό ματσάκι σέλινο (προαιρετικά)

Το φαγητό αυτό, το έφτιαχναν τα Χριστούγεννα ή τις Απόκριες, όταν έσφαζαν το οικόσιτο χοιρινό και το έκαναν παστό(τσιγαρίδα). Αφού ξεκοκάλιζαν το χοιρινό, χρησιμοποιούσαν τα κομμάτια του κρέατος για το παστό και τα κόκκαλα με το λιγοστό κρέας τα μαγείρευαν με ήμερα λάχανα. Τα υλικά ταίριαζαν πολύ και είχαν ένα νοστιμότατο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό στη συνταγή, προτείνουμε το κρέας να είναι με κόκκαλο.
Τρόπος παρασκευής: Κατ’ αρχήν καθαρίζουμε τα λάχανα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ύστερα τα πλένουμε και τα μισοβράζουμε  σε μπόλικο νερό. Πλένουμε καλά το κρέας και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, τέτοια ποσότητα που να μην καλύπτει το κρέας εντελώς. Όταν κοντεύει να βράσει το κρέας, πιάνουμε με τρυπητή κουτάλα τα λάχανα από την άλλη κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το πελτέ ντομάτας. Τα ανακατεύουμε ελαφρά για να αναμιχτούν όλα τα υλικά και συνεχίζουμε το βρασμό για όσο χρειαστεί, προσέχουμε ούτως ώστε να μείνει με λίγη σάλτσα.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: