ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Θέλουν να μας ψεκάσουν για να "βοηθήσουν" τον πλανήτη!


Μια πρωτοποριακή αλλά… αλλόκοτη πρόταση για την προστασία του πλανήτη κάνουν ερευνητές δύο κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή πιθανώς να κρύβεται στον ψεκασμό χημικών στην ατμόσφαιρα της Γης.

Επιστήμονες από το Γέιλ και το Χάρβαρντ πιστεύουν ότι ο ψεκασμός χημικών, που θα μειώνουν την ένταση του ήλιου, μπορεί να μειώσει κατά 50% το ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Letters», οι ειδικοί προτείνουν μια καινοτόμα τεχνική, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Και τι προβλέπει; Τον ψεκασμό της στρατόσφαιρας με θειικό νάτριο, σε ύψος περίπου 19χλμ από την επιφάνεια της Γης!

Όπως εξηγούν, το θειικό νάτριο θα μπορούσε να ψεκαστεί με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων αερόστατων ή με κάποιο νέου τύπου αεροσκάφος.

Παρότι η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε χωρίς να έχει ακόμη σχεδιαστεί κατάλληλο μέσο ψεκασμού, η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου αεροσκάφους δεν είναι τεχνολογικά δύσκολη ούτε η τιμή του απαγορευτική.

Όπως υπολογίζουν, το συνολικό κόστος του συστήματος αυτού θα είναι 3,5 δισ. δολάρια σε 15 χρόνια. Οι ψεκασμοί θα κοστίζουν περίπου 2,25 δισ. δολάρια τον χρόνο ενώ η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί περίπου 15 φορές.

Ωστόσο, και οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν στη μελέτη τους ότι η τεχνική αυτή είναι υποθετική.

«Απλώς αποδεικνύουμε ότι η υποθετική έναρξη αυτού του προγράμματος σε 15 χρόνια -παρότι αβέβαιη και φιλόδοξη- είναι όντως τεχνολογικά εφικτή από μηχανικής άποψης. Θα ήταν, επίσης, εντυπωσιακά οικονομική» υπογραμμίζει η μελέτη.« PREV
NEXT »