ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές ετοιμάζει η κυβέρνηση.Με τα «φέσια» των φορολογουμένων προς την εφορία να έχουν ανέλθει στα 102,644 δισ. ευρώ και με τους απλήρωτους φόρους να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και από την απειλή των κατασχέσεων περνάει στην χορήγηση περιθωρίων στους οφειλέτες, ώστε να πληρώσουν λίγα σε πολλές δόσεις.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στους 3.801.967. Ήδη στους 1.143.356 εξ αυτών έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά οι κατασχέσεις δεν επέφεραν αποτελέσματα.

Διαπιστώνοντας τα προβλήματα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή μια νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών σε έως και 120 δόσεις, η οποία όμως θα αφορά σε μικρά χρέη έως και 10.000 ευρώ. Η λογική της ρύθμισης είναι να έχει εύκολους όρους ένταξης ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις.

Υπάρχουν όμως δύο προυποθέσεις. Η πρώτη. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν έως και το τέλος του 2017. Η δεύτερη. Θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί πλήρως ή να έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του 2018.

Υπηρεσιακοί παράγοντες δεν αποκλείουν η ρύθμιση να έρθει έως το τέλος του έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί από το εάν θα εκφράσουν για αυτή τεχνικές επιφυλάξεις οι θεσμοί. Πάντως, οι ίδιοι αναφέρουν πως η παρέμβαση αυτή θα είναι ικανή να τονώσει τα δημόσια έσοδα, διευκολύνοντας παράλληλα τους πολίτες.

Εάν π.χ. μια οφειλή 4.000 ευρώ σπάσει στις 120 δόσεις τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει μόλις 33 ευρώ μηνιαίως. Με αυτό τον τρόπο θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής και η ρύθμιση δεν θα προκαλέσει προβλήματα στη φοροδοτική του ικανότητα, ήτοι θα μπορεί να πληρώνει με σχετική άνεση και τους νέους φόρους που θα του καταλογίζονται στο βάθος της δεκαετίας που θα κρατήσει η ρύθμιση.
« PREV
NEXT »