ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Μέρη στη γη που εξαφανίζεται το νερόΤα τελευταία χρόνια είναι αισθητό ότι η στάθμη του νερού σε λίμνες πέφτει. Σε πολλές λίμνες το νερό άρχισε να λιγοστεύει με γρήγορους ρυθμούς μέχρι που οι λίμνες εξαφανίστηκαν και μετατράπηκαν σε λασπώδεις εκτάσεις με τα ψάρια να σπαρταράνε.
Μερικές λίμνες που εξαφανίστηκαν είναι:

  • Λίμνη Κατσέτ, Χιλή

Τον Ιούνιο του 2007 μια παγετώδης λίμνη στις Άνδεις εξαφανίστηκε σε μια νύχτα και γεωλόγοι έσπευσαν στην Παταγονία της Χιλής για να καταλάβουν τι συνέβη. Υπολόγισαν ότι ένας σεισμός σε μια γειτονική περιοχή δημιούργησε μια ρωγμή στη γη, αποστραγγίζοντας τη λίμνη. Ωστόσο, η πραγματική εξήγηση του φαινομένου έχει να κάνει με την τήξη του παγετώνα Κολόνια, η οποία είχε αυξημένη πίεση και επέτρεψε σε μια σήραγγα να ανοίξει κάτω από τη λίμνη στραγγίζοντάς την.
  • Γροιλανδία


Το 2015 εξαφανίστηκαν  δύο λίμνες στη Γροιλανδία και οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το τι συνέβη. «Το γεγονός ότι μια λίμνη φαίνεται να είναι σταθερή για τουλάχιστον αρκετές δεκαετίες, και στη συνέχεια να ξεραίνεται σε λίγες εβδομάδες, μετά από ένα θερμό καλοκαίρι, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι αλλάζει σχετικά με τη σύσταση και τη δομή των παγόβουνων που τροφοδοτούν τη λίμνη».

  •  Ντέβιλς Κέτλ Καταρράκτες, Μινεσότα


Ένας καταρράκτης στη Μινεσότα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Ο ποταμός Μπρουλ περικλείει το βράχο των καταρρακτών. Το νερό λοιπόν στο ανατολικό τμήμα του βράχου πέφτει κάτω, ενώ στη δυτική πλευρά εξαφανίζεται σε μια μεγάλη λακκούβα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι το νερό που πέφτει στη λακκούβα επανέρχεται στον ποταμό ή έχει ξεχωριστή έξοδο και οδηγείται στην κεντρική λίμνη.  • Λίμνη Μπιλόγ, Ρωσία
Την άνοιξη του 2005, μια λίμνη κοντά στο χωριό Μπολοντίκοβο εξαφανίστηκε εν μία νυκτα.
  • Λίμνη Λοστ, Όρεγκον


Κάθε χειμώνα εμφανίζεται μια λίμνη στην περιοχή Χούντ, στο Όρεγκον, αλλά καθώς η εποχή αλλάζει, το νερό αποστραγγίζεται μέσα από μια μεγάλη τρύπα, μετατρέποντας τη χαμένη λίμνη σε ξηρό λιβάδι. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το πού καταλήγει το νερό, αν και θεωρούν, ότι αυτή η τρύπα οδηγεί το νερό στα πορώδη ηφαιστειακά πετρώματα και τροφοδοτεί τις πηγές Κασκέιντς.


  • Λίμνη Γουαϊάου, Χαβάη Αυτή η μικρή λίμνη είναι μία από τις υψηλότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σύμφωνα με το μύθο της Χαβάης, είναι μια απύθμενη πύλη στον κόσμο του πνεύματος. Ωστόσο, το 2010, η λίμνη Γουαϊάου άρχισε να συρρικνώνεται και μέχρι το 2013 είχε απομείνει μόνο… μια λακκούβα. Ενώ οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ξηρασία είναι η αιτία της παρακμής της λίμνης, η ακριβής αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη.

  • Λίμνη Τζορτζ, Αυστραλία

Κοντά στην πόλη Καμπέρα της Αυστραλίας υπάρχει μια λίμνη που εξαφανίζεται εξ ολοκλήρου. Η λίμνη είναι στην πραγματικότητα μια λεκάνη, που σημαίνει ότι το νερό της δεν καταλήγει σε ποτάμια ή ωκεανούς. Τροφοδοτείται κυρίως από τη βροχή και είναι γνωστό ότι το νερό της είναι σχεδόν τόσο αλμυρό όσο και το θαλασσινό. Η λίμνη μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς συνήθως κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

« PREV
NEXT »