ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

90 χρόνια απο τον θάνατο του Καρυωτάκη

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής παρεβρέθηκε στην Πρέβεζα με αφορμή τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 90 χρονων του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ο οποίος είχε καταγωγή από την Τρίπολη αλλά πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Πρέβεζα.

  Την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο Δημοτικό Θερινό θέατρο "Κυανή Ακτή" προβλήθηκε η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου "Εντυπώσεις ενος πνιγμένου" η οποία είναι βασίζεται στην τελευταια επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη. Στην παρουσίαση της ταινίας έδωσε το παρόν ο σκηνοθέτης ο οποίος μίλησε ενω πριν πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα "Δραμαμίνη".

Το Σάββατο 21 Ιουλίου, ημερα όπου ο Καρυωτάκης επέλεξε να κόψει το νήμα της ζωής του, στο Βαθύ απέναντι απο το μνημείο του Κώστα Καρυωτάκη πραγματοποιήθηκε η βασική εκδήλωση μνήμης στην οποία ομιλήτρια ηταν η καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ντούνια Χριστίνα (η ομιλία της είχε θέμα   "Ο ερωτικός Καρυωτάκης") καθώς και ο ποιητής κ. Μαρκάτος Τάσος.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο Καρυωτάκης γράφει ποιήματα για το άδοξο και το ασήμαντο, ως διαμαρτυρία από μια συσσώρευση προσωπικών εμποδίων και ρήξεων …Και κάπως έτσι αφιερώθηκε στην τραγωδία του, κλονίζοντας την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας με την αυτοκτονία την 21η Ιουλίου 1928 αλλά και τον κόσμο των Ελληνικών γραμμάτων, με το Γιώργο Σεφέρη να αναφέρει πολλά χρόνια αργότερα …«ότι ο Κώστας Καρυωτάκης είχε την τύχη ν’ αφήσει ένα έργο που λογαριάζει ωσάν σταθμός στη λογοτεχνία μας»

Ωσάν σταθμός φίλες και φίλοι το έργο του. Ένα έργο που εμείς με τη σειρά μας έχουμε στα χέρια μας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε.…Η διάδοση του έργου του μεγάλου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη αλλά και το να επανορθώσουμε αν θέλετε, για λάθη του παρελθόντος που ίσως έγιναν από απερισκεψία, αποτελεί για όλους μας στόχο. Οι τάσεις φυγής του ποιητή που τον ακολουθούσαν σε όλη του τη ζωή και σημάδεψαν το έργο του, αφορούν μόνο αυτόν και όχι όλους εμάς που τον κληρονομήσαμε….Η Πρέβεζα, η Τρίπολη, η Ελλάδα ολόκληρηΜπορούμε να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα την 21η Ιουλίου όχι μόνο ως μέρα που ο Κώστας Καρυωτάκης επέλεξε για να φύγει «σε κάποιον τόπο αγνώριστο και νέο...ως απλό στοιχείο, ελεύθερο, γενναίο. Όπως ο ίδιος έγραψε στη τελευταία του συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες» αλλά και σαν ημέρα νέων γόνιμων σχέσεων και συνεργασιών.»

Μετα τον τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκε μουσικό πρόγραμμα στο οποίο η κ. Μαριάννα Τζαφέρη , καθηγήτρια μονωδίας Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας, τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη, ενώ απαγγέλθηκαν πολλά ποιήματα του απο τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κορωναίο.

« PREV
NEXT »