Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6

Tο Tuned City ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και το χώρο και παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις που προέρχονται από ουσιαστικές ενασχολήσεις με τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στο ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης».
Στη διάρκεια των προηγούμενης έκδοσης, στο Βερολίνο (2008), στο Ταλίν (2011) και στις Βρυξέλλες (2013), το Tuned City ανέπτυξε μια σειρά από σχήματα που εστίασαν σε μια ζωντανή site-specific εμπειρία θεωρητικών διερωτήσεων, με μια μείξη επιστημονικών διαλέξεων και επιδείξεων, καλλιτεχνικών παρουσιάσεων και παραστάσεων και ποικίλων εικαστικών εγκαταστάσεων ανάλογα με την εκάστοτε τοποθεσία. Παρ΄ όλα αυτά, το Tuned City δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια «εναρμόνισης» της πόλης με όρους βελτίωσής της, αλλά θα πρέπει μάλλον να ιδωθεί με την έννοια της «εναρμόνισης εντός της πόλης», ως ένας διαφορετικός τρόπος κατανόησης της πόλης μέσω του ήχου.

Η αρχαιοελληνική πόλη διήλθε από πολλές αλλαγές στην εμφάνιση και τη σύλληψή της. Η εικόνα της και ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοί της την αντιλαμβάνονταν έχει αξιολογηθεί με διάφορους τρόπους στην πορεία ιστορικών αναστοχασμών. Ορισμένες από τις αλλαγές ανέδειξαν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για την ορθή λειτουργία της πόλης και πολύ διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν και θα έπρεπε να είναι μια ιδανική πόλη – αρκετές μάλιστα από αυτές τις θεωρήσεις μπορεί ίσως να ισχύουν και για τρέχουσες αβεβαιότητες. Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από το σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.


Υπό αυτή την έννοια, η Αρχαία Μεσσήνη θα ήταν το ιδανικό μέρος για να στοχαστούμε σχετικά με την «πόλη ως μια κατασκευή» και να διερευνήσουμε τις φαινομενολογικές πτυχές του χώρου, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης. Το Tuned City πρόκειται να ακούσει κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα προφανή ευρήματα. Η Αρχαία Μεσσήνη θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια πλατφόρμα για καλλιτεχνική παραγωγή και παρουσίαση, συζήτηση και διαμεσολάβηση της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από μια ποικιλία μορφών, σε άμεση αλληλεπίδραση με το τοπικό πλαίσιο και σε ζωτική ανταλλαγή με ένα τοπικό και διεθνές κοινό.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Carsten Stabenow
Συν-επιμέλεια: Μανώλης Μανουσάκης
Οργάνωση Παραγωγής: Χαρά Μουρλά
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Ειρηλένα Τσάμη

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συνεργασία τους, καθώς και τον Επίτιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, κύριο Πέτρο Θέμελη για την πολύτιμη βοήθειά του.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: