Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6

Στην Αγγλίδα μυθιστοριογράφο και δοκιμιογράφο Βιρτζίνια Γουλφ, η οποία θεωρήθηκε πρωτοπόρος της λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα, αφιερώνει η Google το σημερινό της (25 Ιανουαρίου) Doodle, με αφορμή τη 136η επέτειο από τη γέννησή της.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούσμπερι.
Διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα «Η κυρία Νταλογουέι» (Mrs Dalloway, 1925), «Στο φάρο» (To The Lighthouse, 1927), το «Ορλάντο: μια βιογραφία» (Orlando, 1928) και το δοκίμιο «Ένα δωμάτιο ολοδικό σου» (A Room of One's Own, 1929). Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι: «Νύχτα και μέρα», «Τα κύματα», «Τα χρόνια», «Τρεις γκινέες», κ.ά.
Η Βιρτζίνια Γουλφ (Αντελίν Βιρτζίνια Στήβεν) γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιανουαρίου 1882. Ήταν νευρική, ενώ κοιμόταν πάντα με τη λάμπα αναμμένη, καθώς φοβόταν το σκοτάδι. Θεωρούσε ότι ο φόβος αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της, ενώ φέρεται να διακατεχόταν από ένα αίσθημα απομόνωσης και απεγνωσμένης λύπης.
Μεγάλωσε σε περιβάλλον καλλιτεχνικό με επιρροές από τη βικτωριανή λογοτεχνική κοινωνία. Μετά την εκπαίδευση που έλαβε κατ' οίκον από τον πατέρα της κυρίως, σπούδασε το 1896 ιστορία, αρχαία ελληνικά και λατινικά στο παράρτημα για γυναίκες του King’s College. Την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών τη συνέχισε κατά τα έτη 1902 και 1903.

Στις 10 Αυγούστου του 1912 παντρεύτηκε τον Λέοναρντ Γουλφ. Μετά από δύο απόπειρες αυτοκτονίας το 1914 άρχισε να γράφει το δεύτερο μυθιστόρημά της, το «Μέρα και Νύχτα», περισσότερο για να αποδείξει στον εαυτό της ότι ήταν διανοητικά υγιής, όπως παραδέχθηκε η ίδια. Το 1920 άρχισε να συγγράφει το μυθιστόρημα «Το δωμάτιο του Ιακώβου» (Jacob's Room), το οποίο θεωρήθηκε τομή στην λογοτεχνία της εποχής. Εν τω μεταξύ ο εκδοτικός οίκος, αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο.
Από το 1940, μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η διάθεση της Γουλφ αρχίσει να χειροτερεύει, καθώς από αεροπορική επιδρομή των Γερμανών εναντίον του Λονδίνου, καταστράφηκαν το σπίτι και τα γραφεία του εκδοτικού οίκου του ζευγαριού. Η πιθανότητα οι Γερμανοί να καταλάβουν την Αγγλία και η αγωνία της για το μέλλον της χώρας της, αλλά και για τη ζωή του Εβραίου Λέοναρντ, έκαναν τη Γουλφ να ζει σε μια διαρκή ανησυχία. 
Τον χειμώνα του 1941, στο Μονκς Χάουζ όπου είχε μετακομίσει το ζευγάρι, ολοκλήρωσε το τελευταίο μυθιστόρημά της «Ανάμεσα στις πράξεις». Ακολούθησε μία ακόμη νευρική κατάρρευση, με την κατάθλιψη, την ανορεξία και τις παραισθήσεις αυτή τη φορά να τη λυγίζουν οριστικά.
Στις 28 Μαρτίου 1941 η Γουλφ εγκατέλειψε το σπίτι της προς άγνωστη κατεύθυνση αφήνοντας δυο σημειώματα, ένα για την αδερφή της και ένα για τον σύζυγό της, όπου έγραφε ότι είχε σκοπό να αυτοκτονήσει. Τρεις εβδομάδες αργότερα εντοπίστηκε η σορός της σε όχθη του ποταμού Ουζ. Τον Ιούλιο του 1941, ο σύζυγός της δημοσίευσε το τελευταίο μυθιστόρημά της, ενώ το 1953 έκδωσε και αποσπάσματα από τα ημερολόγια της με τίτλο «A writer's diary».
Με πληροφορίες από Wikipedia

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: