Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6


Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ «ΤΟ ΑΓΑΛΙ», σεβόμενος την βαριά πολιτισμική παράδοση του τόπου, παραμένοντας πιστός 9 χρόνια τώρα, στις αρχές που διέπουν τον πολιτισμό, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι ο κύριος μοχλός για την ανάπτυξη ενός τόπου, στοχεύοντας την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή του, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 με την αρωγή και στήριξη της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, πραγματοποίησε την «2η ΑΓΑΛΑΙΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ», με βάση το γάλα το κύριο προϊόν του χωριού και όλα τα παράγωγα προϊόντα – παρασκευάσματα.

Παράλληλα, για όγδοη συνεχή χρονιά, αναβίωσε σε συνδιοργάνωση με τον ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «το έθιμο της γουρουνοχαράς ή γουρουνίσματος».
Έχοντας ως κληρονομιά, την ιστορία της Αρκαδικής γης, και την δράση των Αρκάδων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στοχεύει στην διατήρηση και την εξέλιξη των ηθών και των εθίμων του χωριού, διαφυλάττοντάς το ζωντανό, το πιο ζωντανό χωριό της Αρκαδίας.

Ολοζώντανο όπως ήταν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 

και τα τελευταία 9 χρόνια.
Με σύμμαχο το λαμπρό ήλιο, τίμησαν την γιορτή πλήθος κόσμου, Πατριώτες, Συγχωριανοί και Φίλοι-Μέλη του Συλλόγου καθώς επίσης οι κ.κ.:Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, Ευάγγελος Γιαννακούρας και Γεώργιος Ρουμελιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας Γιάννης Κατσίρης, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, οι Αντιδήμαρχοι: Γεωργανόπουλος Νικόλαος και Βόσνος Δημήτριος, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης Θεοδωρακόπουλος Γεώργιος, οι Δημοτικοί Συμβούλοι:Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Δήμος Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Κοσκινάς, Μαρία Εικοσιδέκα, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων:Ορχομενού Γεώργιος Καστούμης, Βλαχέρνας Δημήτριος Κολλίντζας, Κώμης Γιάννης Ντόκος, Χωτούσας Παναγιώτης Νταγιάντης, Λίμνης Ηλίας Τρυφωνόπουλος, οι Εκπρόσωποι Συλλόγων:Πανάγαλι, Γιούλα Παρρά, Τσέρμος Παναγιώτης, Βλαχέρνας Βασιλική Τσέκου, Λεβιδίου Χρήστος Λούρας, Κώμης Δήμος Σωτηρόπουλος, Χωτούσας Μπάμπης Παπακώστας, η Λαογράφος κ. Νίκη Κούλη-Κούρταλη, ο Μαθηματικός Λυκείου Λεβιδίου κ. Ηλίας Αγγελάκος και ο πατριώτης μας Παπαβασιλείου Κων/νος (Πρίαμος).

Χαιρετισμό από τους κ.κ.Βουλευτές: Κώστα Βλάση, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιώργο Παπαηλιού καθώς και από τον κ. Παπαχρόνη Παναγιώτη απεύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Κουρή.
Την τιμητική τους είχαν αγνά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα με βάση το γάλα (γαλόπιτες, ρυζόγαλα, γιαούρτι, τυρί φέτα, γαλομυζήθρες και μυζήθρες από τυρόγαλο, τυρόπιτες, γλυκά, κρέμα βανίλιας, κρέμα καραμελέ και άλλα κάθε λογής καλούδια, φτιαγμένα από γυναίκες του χωριού με γούστο και μεράκι, όπου αναδείχθηκαν μέσα από την «Αγαλαίϊκη Γιορτή» στην πλατεία του χωριού μας. 
Η κ. Δήμητρα Βαρδουνιώτη παρουσίασε την τέχνη του πηξίματος της γιαούρτης στους παρευρισκόμενους, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα, για την διαδικασία, λέγοντας και τα μυστικά της τέχνης της.
Οι κ.κ.:Αθανασία Κοντοράβδη και Σπυριδούλα Μαγκλάση, πλαισίωσαν την παρουσίαση, ντυμένες με τις παραδοσιακές – εργατικές τους ενδυμασίες με τα ιδιαίτερα χρώματα κι έδωσαν άλλο τόνο στην πλατεία του χωριού μας και στην εκδήλωση.
Στην συνέχεια η ζωντανή μουσική πήρε θέση στην εκδήλωση, με τη νέα γενιά καλλιτεχνών στο προσκήνιο, τους νεαρούς Νίκο Πετρόπουλο (κλαρίνο), Κώστα Αλεξόπουλο (αρμόνιο), Σταύρο Αλεξόπουλο (κρουστά) και τον εκλεκτό πατριώτη μας Αντώνη Φίλη (τραγούδι), όπου αφιλοκερδώς για άλλη μια φορά τίμησε το χωριό μας και τον Σύλλογο, σκορπίζοντας συγκίνηση με το πρώτο του τραγούδι, το κλέφτικο «πια σκύλα μάνα τόλεγε τ΄ αδέρφια δεν πονιούντε», αντηχώντας η καθάρια φωνή του ως τον «κάμπο» μας και τον «Ψηλοβράχο», ξεσηκώνοντας στο χορό τους παρευρισκόμενους με τα Δημοτικά του ακούσματα.
Κατάμεστη έμεινε η πλατεία του χωριού μας από κόσμο, έως αργά το απόγευμα «που έπεσαν τ΄ απόσκια» και αφού όλοι απόλαυσαν τα χειροποίητα φιλέματα, που ήταν φτιαγμένα από γυναίκες του χωριού μας, όπως:καρυδόπιτες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κρέμες καραμελέ, ριζόγαλα, γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι και μέλι κ.ά., γλυκαμένοι αποχώρησαν επισφραγίζοντας και την «2η Αγαλαίϊκη γιορτή», που στέφτηκε και αυτή με την «απόλυτη επιτυχία», ευχόμενοι και σε άλλα με υγεία!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά:την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ για την αρωγή και στήριξη, τον ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ για την συνδιοργάνωση, τον κ. Σπύρο Οικονομόπουλο (Λαύκα Κορινθίας) για την οικονομική στήριξη, τους ένθερμους υποστηρικτές-εθελοντές του Συλλόγου, για την αμέριστη συμπαράσταση, καθώς και την βοήθειά τους, στην οργάνωση και πραγμάτωση των εκδηλώσεων, επίσης και την αγόγγυστη προσφορά, υλική και ηθική των γυναικών και όχι μόνο, που προσέφεραν με κάθε τρόπο όπως: γλυκά κεράσματα, εδέσματα, λικέρ, τσίπουρο, γιαούρτι, πίτες, κρέμες, μυζήθρες, τυρί φέτα και άλλα, για τους καλεσμένους μας, που τίμησαν την γιορτή και το χωριό μας, και είναι οι κ.κ.: Αλεξοπούλου Γεωργία του Δημ., Αναγνωστοπούλου Όλγα, Αναγνωστοπούλου Νίκη του Γεωρ. (από Αυστραλία), Αργύρη-Μαραγκού Χριστίνα, Αλεξοπούλου Νίκη, Βαλκάνου Βασιλική, Βαρδουνιώτη Δήμητρα, Βαρδουνιώτη-Χουντάλα Έλλη, Γκιόκα Παναγιώτα, Γκιόκα-Κάρμου Βασιλική, Κάρμου Παγώνα, Κουρή Κατερίνα, Κορομηλά Κατερίνα, Λάγγα Γεωργία, Πετροπούλου Ελένη, Τρυφωνοπούλου Βούλα, Χαρούλα Πετροπούλου-Νταγιάντη, Φίλη Ευσταθία, Φούρνο Νίκου Θεοδωρόπουλου (Λεβίδι), καθώς επίσης τους κ.κ.: Αλεξόπουλο Δημήτριο του Αντ., Αναγνωστόπουλο Νίκο, Αναγνωστόπουλο Σπύρο, Βαρδουνιώτη Κώστα, Κριτσελά Θοδωρή, Κοκορέλη Νικήτα, Λάγγα Γεώργιο του Παν., Πετρόπουλο Βασίλειο και Πετρόπουλο Παρασκευά του Γρηγ., Πετρόπουλο Μάριο, Πετρόπουλο Σπύρο, Τσέκο Γεώργιο, Τσέκο Δημήτριο, Τρυφωνόπουλο Ηλία, Αντώνη Φίλη και τους μικρούς: Πάρη Αλεξόπουλο, Σταμάτη Κριτσελά, Βαγγέλη και Κωνσταντίνο Πετρόπουλο.
Τους κ.κ.:Γκιόκα Δημήτριο, Κοκορέλη Νικήτα, Πετρόπουλο Κώστα και Νταγιάντη Τρύφωνα που πήραν μέρος στην αναβίωση του εθίμου της γουρουνοχαράς ή γουρουνίσματος σφάζοντας το γουρούνι. Τους ψήστες της εκδήλωσης κ.κ.: Αναγνωστόπουλο Νίκο, Αναγνωστόπουλο Σπύρο, Κοκορέλη Νικήτα, Πετρόπουλο Κώστα, Φίλη Δημήτρη και Φίλη Ευσταθία, τον κ. Σιάννη Αθανάσιο από τον Παλαιόπυργο για το Μοσχοφίλερο που συνόδευε γευστικά τις εκδηλώσεις μας
και τέλος τους Δωροθέτες της Λαχειοφόρου: ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΓΕΥΣΗ, ΒΑΡΔΟΥΝΙΩΤΗ ΚΩΝ/ΝΟ, ΓΙΟΒΑ ΝΙΚΟΛΑΟ (Λεβίδι), ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΜΑΕΣΤΡΟΣ» ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Λεβίδι), ΚΟΥΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ, ΛΙΘΟΣ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΑΛΑΞΙΑΣ (Τρίπολη), ΝΤΑΓΙΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ (Τρίπολη), ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΦΡΟΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Τρίπολη), ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΣΙΩΛΗΣ (Βλαχέρνα), ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (Αθήνα), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗΣ-ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑΣ (Κανδήλα), ΠΑΡΧΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ (Λεβίδι), ΣΧΟΛΗ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΓΑΛΛΗ (Σπάρτη), ΠΡΟΚΟΠΟ ΚΩΣΤΑ (Κανδύλα), ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΜΑΡΙΟ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΤΑΧΙ (Τρίπολη), ΤΣΕΚΟ ΧΡΗΣΤΟ (Δάρα) και ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΦΙΛΗ, για την προσφορά τους και κλίνοντας εύχεται: στην επίτευξη του στόχου, η «Αγαλαίϊκη γιορτή» να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, να γίνει θεσμός όπως και η «γουρουνοχαρά» και το βασικό προϊόν του χωριού μας το γάλα, να είναι για πάντα στην πρώτη γραμμή! 
Ενημέρωση:
Τυχεροί λαχνοί που δεν αναζητήθηκαν μετά το τέλος της εκδήλωσης είναι οι:
Νο 1434
Νο 369
Νο 81
Νο 1166
Νο 377 
Νο 46
Επικοινωνία: Κουρή Κατερίνα 6945145236.
κείμενο:Κατερίνα Κουρή
Φωτογραφία:Παναγιώτα Γκιόκα


«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: