Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6


Σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εναντίον της Απριλιανής δικτατορίας. Ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε της πτώση της Χούντας, που επιβλήθηκε στη χώρα στις 21 Απριλίου 1967.

Τον πιο βασικό ρόλο στην πάλη κατά της δικτατορίας παίζει το φοιτητικό κίνημα.
Από το Φλεβάρη του 1972 οι φοιτητές βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά. και τη Θεσ\νίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα. Ζητούν ελεύθερες φοιτητικές εκλογές, αντιδρούν στο νόμο «περί στρατολογίας». Με βάση αυτό το νόμο οι χουντικοί διέκοπταν την αναβολή  για στράτευση και  καλούσαν στα «όπλα» όσους φοιτητές είχαν αντιδικτατορική δράση.
Παρά τις μαζικές συλλήψεις και την πλατιά εφαρμογή της επιστράτευσης, η χούντα δεν κατάφερε να υποτάξει το φοιτητικό κίνημα.
Στις 2 Noέμβρη του 1973 ο uπoυργός Παιδείας δηλώνει ότι θα γίνουν «ελεύθερες» εκλογές στα Παν/μια, μετά τις βουλευτικές.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν τον ελιγμό και ζητούν άμεσα εκλογές, πραγματικά  ελεύθερες.
Από κει κι έπειτα τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία σαν  χιονοστιβάδα που κυλά συμπαρασύροντας τα πάντα.
8 Νοέμβρη 1973: οι φοιτητές καταλαμβάνουν για τρίτη φορά τη Νομική.
Ακούγονται για πρώτη φορά τα συνθήματα «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία», «Κάτω η χούντα».
Ο αγώνας των φοιτητών «ξεπερνά» τα φοιτητικά αιτήματα και φέρνει στην επιφάνεια τη διεκδίκηση όλου του λαού για τη λευτεριά του. Η χούντα πανικοβάλλεται. Δίνει εντολή στα όργανά της να διώξουν τους φοιτητές με τη βία από το πανεπιστημιακό άσυλο.
Οι φοιτητές δεν καταθέτουν τα «όπλα». Στις 14 Νοέμβρη συνεδριάζουν οι γενικές συνελεύσεις των σχολών του Πολυτεχνείου και αποφασίζουν κατάληψη. Υψώνεται η σημαία της εξέγερσης. 
Είναι από τις σπάνιες στιγμές που οι ανώνυμοι δημιουργούν ιστορία. Γίνονται  υποκείμενα της ιστορίας και όχι αντικείμενό της, όπως στην υπόλοιπη ζωή τους.
Το Πολυτεχνείο κατάμεστο. Φτάνει πλήθος φοιτητών και από άλλες σχολές αλλά και εργατών και μαθητών. Οι φοιτητές οργανώνονται. Ομάδες τροφοδοσίας, τυπογραφείο, φαρμακείο, ραδιοφωνικός σταθμός. 
Καλούν το λαό να κινητοποιηθεί. Η εξέγερση γενικεύεται. Το κέντρο της Αθήνας δονείται από διαδηλώσεις.

Δίνεται εντολή στο διευθυντή της αστυνομίας για εκκαθάριση του χώρου.
Στήνονται οδοφράγματα. Τα δακρυγόνα πέφτουν βρoxή. Aνάβουν φωτιές στους δρόμους.
Η δικτατορία πανικoβάλλεται. Παίρνουν νέες αποφάσεις.
17 Noέμβρη μεσάνυχτα. Παράταξη των τανκς γύρω από το Πολυτεχνείο.  Μονάδες καταδρομών τοποθετούνται κατάλληλα. 
Αρχίζουν αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής δηλώνουν ότι δέχονται να εκκενώσουν το Πολυτεχνείο κάτω από την εγγύηση της δικαιοσύνης, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του τύπου.
Οι όροι απορρίπτονται. Η χούντα είχε αποφασίσει την πάση θυσία καταστολή της εξέγερσης για να σώσει το καθεστώς της και να τρομοκρατήσει το λαό.
Δύο πυρoβoλισμoί. Τρία τανκς ορμάνε και το ένα ρίχνει τη μεγάλη πόρτα με τα κάγκελα. 
Το Πολυτεχνείο εκκενώθηκε. 
Το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα δισεπίλυτο πρόβλημα. Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: