Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6


Τα πυρηνελαιουργεία είναι βιομηχανικές μονάδες με υψηλή ρύπανση και για δεκαετίες τώρα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές που λειτουργούν, Πελοπόννησος, Κρήτη, Λέσβος, Αττική, Λάρισα και αλλού.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι λειτουργίας, τους επιτρέπουν κυριολεκτικά ασύδοτη λειτουργία, παρόλα αυτά παραβιάζουν ακόμη και αυτή την ελλιπέστατη νομοθεσία προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία από τη διαχείριση τεράστιων ποσοτήτων ελαιοπυρήνα, σύμφωνα με την εισήγηση 300 με 350 χιλιάδες τόνοι παράγονται μόνο στη Μεσσηνία, ενώ ο τόνος επεξεργασμένου πυρήνα πωλείται από τα εργοστάσια περίπου 100€ και το πυρηνέλαιο 1,5€ το λίτρο.
Τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, μιας Βιομηχανικής Περιοχής που απέχει μόνο 200 μέτρα από την πόλη, είναι από τα πιο ρυπογόνα και επιβαρύνουν τους κατοίκους και το περιβάλλον πολλά χρόνια.
Έχετε τεράστιες ευθύνες και ο κ. Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Πε.Συ. γιατί από την ημέρα που αναλάβατε τη Διοίκηση της Περιφέρειας το 2011 συγκαλύπτετε αυτή την αθλιότητα.
Ενώ οι υπηρεσίες διαπίστωναν σωρεία παραβάσεων στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων ακόμη έλλειψη αδειών και παράνομες επεκτάσεις εγκαταστάσεων εσείς γνωμοδοτούσατε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας, το ίδιο κάνετε και σήμερα.
Με την προσφιλή σας τακτική των συνεχών αναβολών στα βρώμικα θέματα μεθοδεύσατε την κάλυψη των παρανομιών.
Στις 20-6-2011 αναβάλλατε τη συζήτηση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για παραπέρα μαγειρέματα αφού οι υπηρεσίες πιστοποιούσαν πάνω από 25 σοβαρές παραβάσεις και σωρεία μικρότερων. Το ίδιο κάνατε και στις 12-9-2011 και παραπέμψατε το θέμα στο συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης.
Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. της 17-10-2011 βάλατε για συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης ΜΠΕ για την μηχανολογική και κτιριακή επέκταση πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά τη στιγμή που οι εκθέσεις αυτοψίας των υπηρεσιών βεβαίωναν ότι οι επεκτάσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί Χωρίς προσχήματα και παρά τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων με τις πόρτες κλειστές και τα ΜΑΤ να κρατούν τον κόσμο απέξω, ψηφίσατε θετικά υπέρ μιας ΜΠΕ για ένα έργο που είχε ήδη εκτελεστεί, δηλαδή το νομιμοποιήσατε εκ των υστέρων.
Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 6-2-2012 συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Οιχαλίας για προσωρινή παύση των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά γιατί η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη, εσείς όχι μόνο αρνηθήκατε να πάρετε μέτρα αλλά δεν δεχτήκατε ούτε καν την επιβολή των προστίμων που πρότειναν οι υπηρεσίες με τον αστείο ισχυρισμό ότι τα πρόστιμα δεν αποτελούν λύση.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα διαρκώς επιδεινούμενη, οι διαπιστώσεις για τεράστιες υπερβάσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα των ρυπαντικών παραγόντων πιστοποιούν το μέγεθος των ευθυνών σας, είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής και πρακτικής.
Τώρα που οι συσσωρευμένες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον έχουν κορυφώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων, φέρατε μια πρόταση που είναι ευχολόγια και λόγια του αέρα, με προφανή στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων και το σταμάτημα της λειτουργίας των πυρηνελουργείων πριν από την αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αν το κράτος δεν επιβάλλει για τα πυρηνελαιουργεία  συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές που αφενός θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κάτοικων, αφετέρου δεν θα επιτρέψει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, τόσο στους εργαζόμενους των πυρηνελουργείων, όσο και στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς και τα μικρά ελαιοτριβεία και συνολικά στις λαϊκές οικογένειες, αφού είναι γνωστή η τακτική της μετακύλισης κάθε «κόστους» των βιομηχάνων στις πλάτες των εργαζομένων (μειώσεις μισθών κτλ), των παραγωγών (μείωση τιμής πρώτης ύλης) και των λαϊκών οικογενειών(αύξηση τιμής προϊόντος).

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: