Slider[Style1]

Style2

Για κρατήσεις στο +30 27550 52720

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6


Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου

Νωρίς το πρωινό της Τρίτης, απολαμβάνοντας τη ζέστη λιακάδα, πιάνουμε θέση στη στάση Κολοκοτρώνη - στο πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας Πελοποννήσου - στην αφετηρία των αστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ Νομού Αρκαδίας…

Αποκλειστικά με την κάμερα του arcadiaspot ακολουθήσαμε τους έμπειρους αυτοκινητιστές σε ένα ρεπορτάζ γεμάτο εικόνες από την Τρίπολη. Κατά τη διάρκεια της βόλτας με τα μπλε λεωφορεία της γραμμής, συνομιλήσαμε με τους φιλόξενους οδηγούς και αφουγκραστήκαμε τις δυσκολίες του επαγγέλματος, όμορφες ιστορίες καθημερινότητας, ευτράπελα και περίεργες στιγμές αμηχανίας που έχουν συμβεί στο πέρασμα των διαδρομών.

Οι οδηγοί της αστικής συγκοινωνίας αναφέρθηκαν, επίσης, σε σοβαρές υποδομικές ελλείψεις στα οδικά δίκτυα και στα προβλήματα εκείνα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα κυρίως στην καρδιά της πόλης με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ακριβώς στο σημείο επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών. Τόνισαν την ανάγκη τοποθέτησης ειδικών σημάνσεων για τη διευκόλυνση της κίνησης των λεωφορείων, φροντίζοντας πάνω από όλα για την ασφάλεια των πολιτών ενώ κάποιοι μίλησαν ακόμη και για έλλειψη οδικής παιδείας ορισμένων οδηγών.


Εντύπωση προκάλεσε, η οικειότητα των επιβατών με τους οδηγούς, τους οποίους θεωρούν δικούς τους ανθρώπους, καλημερίζοντας τους πολλές φορές με τα μικρά τους ονόματα, γεγονός πραγματικά ασυνήθιστο για μεγάλα αστικά κέντρα.
Πρώτη φορά απολαύσαμε τη μεταφορά μας με λεωφορείο. Στη συζήτηση με τους οδηγούς, μοιραστήκαμε πολλά συναισθήματα χαράς και αγάπης για το επάγγελμα τους, το οποίο, στους περισσότερους εργαζόμενους στα αστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι γνώριμο από τα παιδικά τους χρόνια.


Διαδρομές με ασφάλεια στην πόλη μας

Ξεκινώντας από την Πλατεία Κολοκοτρώνη, διασχίζοντας τον ομώνυμο συνοικισμό, φτάσαμε στη ναυαρχίδα του Στόλου, στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας και από εκεί κάνοντας και πάλι το γύρω της αφετηρίας συνεχίσαμε για το Πανεπιστήμιο.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ακολουθώντας εκ νέου την αστική γραμμή φτάσαμε Κερασίτσα, Στάδιο, Μαγούλα, Ρίζες και καταλήξαμε και πάλι στην αφετηρία.Κάθε στάση και μια σκέψη. Για την ιστορία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας, γυρίζοντας στο 1930 - όταν πρωτοπόροι αυτοκινητιστές, με λεωφορεία των δώδεκα και δεκατεσσάρων θέσεων, τόλμησαν τη δημιουργία της πρώτης γραμμής, συνδέοντας την Τρίπολη με τη Μεγαλόπολη,  τότε που το κέντρο απέκτησε την πρώτη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων της πόλης με τα γύρω χωριά. Το στοίχημα πέτυχε και σε  μικρό χρονικό διάστημα οι γραμμές πολλαπλασιάστηκαν. Τρίπολη - Ανδρίτσαινα, Τρίπολη - Λεβίδι - Κανδήλα, Βλαχοκερασιά - Τρίπολη.

Στα πλαίσια της καλύτερης εξυπηρέτησης των επιβατών και την αναβάθμιση υπηρεσιών, τον Μάρτιο του 1963 δημιουργούνται τα αστικά λεωφορεία.

Σήμερα, ογδονταπέντε χρόνια μετά, τα μικρά παλιά λεωφορεία των δώδεκα και δεκατεσσάρων θέσεων, τα έχουν διαδεχθεί σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία κινούνται στο εθνικό αλλά και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η εικόνα των παλιών λεωφορείων μπορεί να ξεθώριασε στα μάτια αλλά όχι και στις καρδιές των παλαίμαχων αυτοκινητιστών, που με καμάρι βλέπουν σήμερα τα παιδιά τους να ακολουθούν τις δικές τους διαδρομές με αφετηρία και τέρμα την πλατεία Κολοκοτρώνη.  Οι οδηγοί - συνοδοιπόροι μας σε αυτό το διαφορετικό δρομολόγιο, ανάδειξης των άριστων υπηρεσιών του ΚΤΕΛ, θυμήθηκαν με συγκίνηση τα πρώτα τους βήματα πάνω στο τιμόνι, μετρώντας ένα προς ένα τα χιλιόμετρα πορείας τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και πολλές υπέροχες ανθρώπινες εμπειρίες. Όλοι συλλογικά με αγάπη για το αντικείμενο, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μεταφέρουν άνετα, σύντομα και με ασφάλεια κάθε επιβάτη στον προορισμό του. «Η ασφαλής μετακίνηση του κόσμου, είναι πρωταρχικό μας μέλημα», είπαν όλοι οι οδηγοί ».
Οι επιβάτες μας οδηγούν…

Η νεολαία πιάνει γαλαρία και η ζωντάνια της αντανακλά στα πρώτα καθίσματα. Τα λεωφορεία είναι το πιο προσφιλές και οικονομικό Μέσο Μεταφορά για τον φοιτητόκοσμο της πόλης. Το ίδιο αγαπημένο Μέσο εξυπηρέτησης είναι και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν και επιπλέον δρομολόγια, τις Κυριακές για τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Κάποιοι, μετακινούνται χρόνια μόνο με τα λεωφορεία της γραμμής. Οικίες πια φυσιογνωμίες για όλους τους οδηγούς.

Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής, οι οδηγοί μετέφεραν ευχάριστα νέα και για όλους εμάς τους φιλόζωους, ότι μπορούμε πλέον να μετακινηθούμε μαζί με τους τετράποδους φίλους, αφού πρώτα έχουμε ενημερώσει ΚΤΕΛ και οδηγούς για το δρομολόγιο που θέλουμε να ακολουθήσουμε, καθώς οφείλουμε να σεβόμαστε και τους συμπολίτες μας συνεπιβάτες.

Κλείνοντας, ευχόμαστε για όλους όμορφες διαδρομές και μην ξεχνάτε την επικύρωση του εισιτηρίου σας κατά την είσοδο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.Σύντομα, αποκλειστικά στο arcadiaspot θα απολαύσετε περισσότερες διαδρομές... με τα αστικά λεωφορεία στην Τρίπολη

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: